stycznia 21, 2022

Placuszki roti z polędwicą

Roti do danie znane już od ponad 6 tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o nim możemy znaleźć już w sanskrycie indyjskim - samo określenie "roti" w tym języku oznacza "chleb"

Jest to płaski chlebek, który tradycyjnie przygotowywany jest przez połączenie mąki razowej pełnoziarnistej (tradycyjnie zwanej alta) oraz wody.

Roti przez długi czas wykorzystywany był jako pojemnik do przenoszenia innych pokarmów oraz wody, a następnie spożywany po użyciu. Właśnie w ten sposób, za sprawą hinduskich imigrantów, zawędrował do Europy. W połowie XIXw. zyskał dużą popularność wśród Brytyjczyków, gdy żołnierze na froncie zaczęli żywić się tymi indyjskimi placuszkami. Do dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw spożywanych codziennie w hinduskich domach.

Roti jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz składników mineralnych, takich jak cynk, krzem, mangan, potas, wapń czy żelazo.



Palcuszki roti z polędwicą - przepis na 10-12 porcji

Do przygotowania roti z polędwicą będą Ci potrzebne:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 500g),
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżka musztardy,
  • 3 łyżki oleju
  • roszponka, 
  • ogórek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szklanka mąki typu graham,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody,
  • pół łyżeczki soli.

1. Z polędwiczki usuń błonę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i posmaruj musztardą.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż polędwicę z obu stron.
3. Przełóż polędwiczkę na blachę do pieczenia razem z wytopionym z niej tłuszczem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut pod przykryciem, po czym odstaw do przestudzenia.
4. Obie mąki wymieszaj, dodaj pół łyżeczki soli, łyżeczkę oleju i wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
6. Z ciasta uformuj kulki o średnicy ok. 5 centymetrów, każdą rozwałkuj na cienki plaster - ponieważ ciasto jest dość miękkie, przed wałkowaniem podsyp blat i placuszek mąką.
7. Rozgrzej patelnię i smaż rozwałkowane placuszki po ok. 20 sekund z każdej strony.
8. Ogórka umyj, obierz i obieraczką do warzyw pokrój w długie paski.
9. Polędwiczkę pokrój w plastry.
10. Na każdy placek roti wyłóż kilka listków roszponki, na to plaster polędwicy i ogórka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger