Roti do danie znane już od ponad 6 tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o nim możemy znaleźć już w sanskrycie indyjskim - samo określenie "roti" w tym języku oznacza "chleb"
Jest to płaski chlebek, który tradycyjnie przygotowywany jest przez połączenie mąki razowej pełnoziarnistej (tradycyjnie zwanej alta) oraz wody.
Roti przez długi czas wykorzystywany był jako pojemnik do przenoszenia innych pokarmów oraz wody, a następnie spożywany po użyciu. Właśnie w ten sposób, za sprawą hinduskich imigrantów, zawędrował do Europy. W połowie XIXw. zyskał dużą popularność wśród Brytyjczyków, gdy żołnierze na froncie zaczęli żywić się tymi indyjskimi placuszkami. Do dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw spożywanych codziennie w hinduskich domach.
Roti jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz składników mineralnych, takich jak cynk, krzem, mangan, potas, wapń czy żelazo.
Palcuszki roti z polędwicą - przepis na 10-12 porcji
Do przygotowania roti z polędwicą będą Ci potrzebne:
- polędwiczka wieprzowa (ok. 500g),
- łyżeczka tymianku,
- łyżka musztardy,
- 3 łyżki oleju
- roszponka,
- ogórek,
- sól i pieprz do smaku,
- szklanka mąki typu graham,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki wody,
- pół łyżeczki soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz