października 16, 2021

Zapiekanka z kaszy manny razowej z owocami i orzechami

Kasza manna zazwyczaj kojarzy mi się z dzieciństwem, zwłaszcza z zupą mleczną na śniadanie. Sama uwielbiałam taką kaszę na gęsto - im gęstsza, tym lepsza.

Tym razem jednak postanowiłam przygotować ją nieco inaczej - zamiast po prostu dodać świeże owoce do kaszy, wszystko razem wsadziłam do piekarnika i zapiekłam. Niby podobne, a jednak inne 😁



Zapiekanka z kaszy manny razowej z owocami i orzechami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:

  • 3 szklanki mleka,
  • 180g kaszy manny razowej,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • łyżka miękkiego masła + do wysmarowania naczynia żaroodopornego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 250g truskawek,
  • 1/4 ananasa,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • pół szklanki gorącej wody.

1. Kaszę wymieszaj ze szklanką mleka.
2. Resztę mleka zagotuj, dolej mieszankę kaszy, dodaj ksylitol i łyżkę masła, po czym gotuj mieszając ok. 10 minut do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i ostudź.
3. Orzechy posiekaj.
4. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę, po czym osącz je na sicie, dodaj do kaszy razem z orzechami i wymieszaj.
5. Ananasa pokrój w duże kawałki.
6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego połowę kaszy.
7. Na kaszy w naczyniu ułóż część truskawek i ananasa, przykryj resztą kaszy, na wierzch wyłóż resztę owoców i polej syropem klonowym.
8. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger