Kasza manna zazwyczaj kojarzy mi się z dzieciństwem, zwłaszcza z zupą mleczną na śniadanie. Sama uwielbiałam taką kaszę na gęsto - im gęstsza, tym lepsza.
Tym razem jednak postanowiłam przygotować ją nieco inaczej - zamiast po prostu dodać świeże owoce do kaszy, wszystko razem wsadziłam do piekarnika i zapiekłam. Niby podobne, a jednak inne 😁
Zapiekanka z kaszy manny razowej z owocami i orzechami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:
- 3 szklanki mleka,
- 180g kaszy manny razowej,
- 3 łyżki ksylitolu,
- łyżka miękkiego masła + do wysmarowania naczynia żaroodopornego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 100g orzechów włoskich,
- 250g truskawek,
- 1/4 ananasa,
- 2 łyżki rodzynek,
- pół szklanki gorącej wody.
1. Kaszę wymieszaj ze szklanką mleka.
2. Resztę mleka zagotuj, dolej mieszankę kaszy, dodaj ksylitol i łyżkę masła, po czym gotuj mieszając ok. 10 minut do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i ostudź.
3. Orzechy posiekaj.
4. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę, po czym osącz je na sicie, dodaj do kaszy razem z orzechami i wymieszaj.
5. Ananasa pokrój w duże kawałki.
6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego połowę kaszy.
7. Na kaszy w naczyniu ułóż część truskawek i ananasa, przykryj resztą kaszy, na wierzch wyłóż resztę owoców i polej syropem klonowym.
8. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz