października 18, 2021

Cynk

Jesień to okres, w którym powinniśmy szczególną uwagę poświęcić naszej odporności - zwłaszcza w obecnych czasach, gdy czwarta fala koronawirusa stała się już faktem.

Żeby wzmocnić nasz układ immunologiczny potrzebujemy wielu  składników, które możemy znaleźć w żywności. Jednym z nich jest cynk.

Odgrywa on istotną rolę w wielu procesach życiowych zachodzących w naszym organizmie, bierze m.in. udział w procesach rozrodczych, wzmacnia regenerację tkanek, a także silnie wspiera nasz układ odpornościowy.



Źródła cynku

Cynk możemy znaleźć w wielu produktach, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Odpowiednio skomponowana dieta pozwoli nam zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek, warto więc zadbać o to, by w naszym jadłospisie pojawiały się takie produkty, jak:

  • mięso,
  • ryby,
  • ostrygi,
  • wątróbka wieprzowa,
  • jaja,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • kasza gryczana,
  • pieczarki,
  • otręby owsiane,
  • kakao,
  • warzywa strączkowe,
  • tofu,
  • gorzka czekolada.

Znaczenie cynku

Cynk jest bardzo wszechstronnym pierwiastkiem, bierze udział w wielu istotnych dla nas procesach zachodzących w naszym organizmie.

Może on wpływać bezpośrednio na konkretne narządy - reguluje wytwarzanie insuliny w trzustce czy usprawnia pracę tarczycy. Bierze także udział w mineralizacji kości.

Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania narządów zmysłów, a także poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Ponadto pomaga stabilizować ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe.

Co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym cynk silnie wspiera naszą odporność - przyspiesza on dojrzewanie limfocytów T, czyli kluczowych komórek naszego układu odpornościowego, wpływających na odporność komórkową organizmu.


Niedobór cynku

Niedobór cynku związany jest zazwyczaj z nieprawidłowo zbilansowaną dietą, która nie pokrywa zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Objawami niedoboru mogą być zmęczenie, senność i brak apetytu. 
Przy dłużej trwającym niedoborze mogą pojawić się zaburzenia węchu i widzenia, a także osłabienie odporności. Często pojawiają się też problemy z wypadaniem włosów i łamliwością paznokci.
Długotrwałe niedobory mogą prowadzić nawet do zaburzeń pamięci, a także impotencji czy niepłodności u mężczyzn.


Zapotrzebowanie na cynk

Minimalne dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi 5mg, choć Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie tego pierwiastka na poziomie ok. 15mg.



Nadmiar cynku

Choć jednak cynk jest nam niezbędny do życia, należy pamiętać, że co za dużo, to nie zdrowo - w każdym przypadku, także jeśli chodzi o cynk. Nadmiar tego pierwiastka może odkładać się w wątrobie i zmniejszać stężenie cholesterolu HDL.
Ponadto może także powodować nudności i biegunki.

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna bez problemu pokryć nasze zapotrzebowanie na cynk. Jeśli jednak z jakiegoś powodu zastanawiacie się nad jego suplementacją pamiętajcie, aby najpierw sprawdzić jego poziom we krwi w laboratorium i skonsultować się z lekarzem - dzięki temu dowiecie się, czy suplementacja faktycznie jest Wam potrzebna i unikniecie jego potencjalnego nadmiaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger