października 20, 2021

Grzanki z serem pleśniowym i orzechami

Sery pleśniowe to gatunki sera wytwarzane z mleka i podpuszczki - enzymu trawiennego pozyskiwanego od cieląt. W Polsce sery pleśniowe produkuje się od lat 60. XX wieku, nie znalazły jednak one u nas tylu zwolenników, co na przykład we Francji, uważaną za kolebkę serów pleśniowych.

Możemy wyróżnić kilka rodzajów serów pleśniowych, do najpopularniejszych należą brie, camembert, roquefort czy gorgonzola.

Ser pleśniowe wyróżniają się niewątpliwie charakterystycznym smakiem, oprócz tego jednak są także dobrym źródłem białka i wapnia, a także zawierają minimalną ilość laktozy, mogą je więc włączyć do diety osoby cierpiące na nietolerancję tego dwucukru. Ponadto sery te dostarczą nam także magnez oraz cynk.

Choć jednak sery te mają niewątpliwie wiele plusów, nie każdy może sobie na nie pozwolić. Zdecydowanie unikać ich powinny kobiety w ciąży ze względu na obecność bakterii Listeria monocytogenes - może ona doprowadzić do przedwczesnego porodu, upośledzenia płodu czy poronienia.

Ponadto, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, sery te nie są zalecane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia, choroby wątroby i dróg żółciowych, przewlekłe zapalenie trzustki, chorobę wrzodową oraz refluks żołądkowo-przełykowy.



Grzanki z serem pleśniowym i orzechami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania grzanek będą Ci potrzebne:

  • 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa,
  • 300g sera pleśniowego,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

1. Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj z jogurtem.
2. Pieczywo ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 2-3 minuty.
3. Podpieczone kromki wyjmij i natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
4. Rozłóż na pieczywie ser wymieszany z jogurtem, posyp posiekanymi orzechami i wstaw do piekarnika na 4-5 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger