Zapiekane bułeczki to fajny pomysł na klasyczne śniadanie w troszkę innej wersji.
Jeśli zostały Wam bułki, które pierwszą świeżością już nie grzeszą, warto je wykorzystać właśnie do takich zapiekanek - po podgrzaniu w piekarniku będą pysznie chrupiące.
Ja zdecydowałam się na najprostszą, wegetariańską wersję bułeczek, z pomidorami, cebulą i jajkiem, ale do ich przygotowania możecie wykorzystać to, co akurat macie w lodówce - mogą to być różne warzywa, sery czy wędliny. W ten sposób nie tylko nie zmarnujecie starych bułek, ale możecie też trochę "posprzątać" w lodówce 😉
Podczas przygotowywania bułek będziecie musieli je wydrążyć - żeby więc, zgodnie z zasadą zero waste, nic nie zmarnować warto wysuszyć miąższ i zmielić go na tartą bułkę.
Bułki zapiekane z pomidorami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanych bułek będą Ci potrzebne:
- 4 bułki,
- 4 pomidory,
- cebula,
- 1/4 kapusty pekińskiej lub połowa sałaty lodowej,
- 2 jajka,
- 40g masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz