października 14, 2021

Bułki zapiekane z pomidorami

Zapiekane bułeczki to fajny pomysł na klasyczne śniadanie w troszkę innej wersji. 

Jeśli zostały Wam bułki, które pierwszą świeżością już nie grzeszą, warto je wykorzystać właśnie do takich zapiekanek - po podgrzaniu w piekarniku będą pysznie chrupiące.

Ja zdecydowałam się na najprostszą, wegetariańską wersję bułeczek, z pomidorami, cebulą i jajkiem, ale do ich przygotowania możecie wykorzystać to, co akurat macie w lodówce - mogą to być różne warzywa, sery czy wędliny. W ten sposób nie tylko nie zmarnujecie starych bułek, ale możecie też trochę "posprzątać" w lodówce 😉

Podczas przygotowywania bułek będziecie musieli je wydrążyć - żeby więc, zgodnie z zasadą zero waste, nic nie zmarnować warto wysuszyć miąższ i zmielić go na tartą bułkę.



Bułki zapiekane z pomidorami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanych bułek będą Ci potrzebne:

  • 4 bułki,
  • 4 pomidory,
  • cebula,
  • 1/4 kapusty pekińskiej lub połowa sałaty lodowej,
  • 2 jajka,
  • 40g masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Bułki przekrój, odcinając wierzch na 2/3 wysokości.
2. Z dolnych części wydrąż miąższ i posmaruj wewnątrz masłem.
3. Kapustę pekińską posiekaj.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
5. Cebulę obierz i posiekaj.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę, dodaj pomidory i smaż aż do odparowania soku, po czym wbij roztrzepane jajka i smaż mieszając, aż masa zacznie się ścinać.
7. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw solą i pieprzem.
8. Farsz nałóż do bułek, przykryj odkrojoną wcześniej górną częścią, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
9. Po wyjęciu z piekarnika posyp farsz kapustą lub sałatą i ponownie przykryj górną częścią bułki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger