lutego 13, 2021

Ciasteczka z serduszkiem

Zbliżają się Walentynki, część z nas zapewne myśli nad tym, aby przygotować coś słodkiego dla swojej drugiej połówki. 
Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne ciasteczka dekorowane dżemem.

Co prawda ja przygotowałam je akurat na Walentynki dla bliskich mi osób, ale równie dobrze nadadzą się też na inne okazje - jako prezent na urodziny, imieniny czy nawet bez okazji, tak po prostu, żeby sprawić komuś (lub sobie) przyjemność 😊


Ciasteczka z serduszkiem - przepis na ok. 30 sztuk

Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować:
  • 300g mąki semoliny,
  • 100g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ok. pół słoiczka dżemu truskawkowego.

1. Do malaksera wsyp semolinę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, jogurt i ksylitol, po czym miksuj wszystko tak długo, aż utworzy się jednolita kula ciasta.
2. Wyjmij ciasto na blat oprószony mąką i zagnieć jeszcze raz tworząc wałeczek ciasta.
3. Podziel go na pół, każdą z części rozwałkuj na grubość około pół centymetra (pamiętaj o oprószeniu mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do blatu).
4. Wycinaj foremką ciasteczka, a w każdym z nich wyciśnij kształt serduszka (wystarczy wycisnąć palcem coś w rodzaju literki V), do którego włóż łyżeczką odrobinę dżemu.
5. Pozostałe resztki ciasta zagnieć ponownie, rozwałkuj i wycinaj ciasteczka.
6. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger