Wszyscy wiemy, że kiszonki są bardzo zdrowe.
Szczególnie ważne są teraz, w sezonie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest dość mocno ograniczony - kiszonki są bowiem doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.
Jednak oprócz tego są także wspaniałym naturalnym probiotykiem dzięki zawartości kwasu mlekowego.
Kwas mlekowy to substancja powstająca w wyniku fermentacji. Reguluje on florę bakteryjną w naszych jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu.
Choć z kiszonkami najczęściej kojarzymy kapustę i ogórki, kisić możemy w zasadzie niemal wszystko, m.in. bakłażana, białą rzodkiew, botwinę, buraki, cebulę, cytrynę, fasolkę szparagową, gruszkę, jabłko, kalafiora, marchew, paprykę, śliwkę, a nawet oliwki.
Ja dziś pozostałam jednak przy klasyce i przygotowując surówkę sięgnęłam po kiszoną kapustę i kiszone ogórki 😉
Surówka kiszona do kwadratu - przepis na 4 porcje
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- 500g kiszonej kapusty,
- 3 kiszone ogórki,
- czerwoną paprykę,
- jabłko,
- 4 łyżki oleju lnianego,
- pieprz do smaku.
Ciekawa surówka. Raczej nie łączyłam nigdy kapusty kiszonej z ogórkami.
OdpowiedzUsuńU mnie to też był pierwszy taki eksperyment, ale wyszło super :D
Usuń