Pierwszy tydzień nowego roku właśnie się kończy. Chyba wszyscy życzyliśmy sobie, aby był lepszy od poprzedniego - i oby tak się stało.
Skoro o tym mowa - ponoć migdały przynoszą szczęście. Na przykład w Norwegii tradycyjnie w Sylwestra serwuje się ryżowy pudding, w którym ukryty jest sporych rozmiarów migdał. Osoba, która na niego trafi, będzie miała szczęście w nadchodzącym nowym roku.
A skoro już o migdałach mowa, to taka mała ciekawostka - choć powszechnie uważane są one za orzechy (swego czasu otrzymały nawet tytuł "króla orzechów"), to tak naprawdę są... owocami.
Co prawda do Norwegii kawał drogi, a i Sylwester już za nami, jednak migdały warto włączać do naszej diety przez cały rok. Zawierają dużo witaminy B12, witaminy E oraz błonnika. Są bogate także w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, przede wszystkim w potas. Badania dowiodły, że mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy oraz chorób serca.
Słodkie migdały są dość uniwersalnym dodatkiem - często dodaję je do wypieków czy owsianek. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do sałatki.
Sałatka z kurczakiem, winogronami i migdałami - przepis na 5 porcji
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 400g winogron,
- sałatę lodową,
- 80g płatków migdałowych,
- 2 łyżeczki curry,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1-2 łyżki majonezu,
- łyżeczkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
2. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z curry, solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso, po czym zdejmij je z patelni i odstaw do ostudzenia.
4. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (możesz też od razu kupić odmianę bezpestkową i oszczędzić sobie trochę zabawy z owocami).
5. Sałatę pokrój w kostkę.
6. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
7. Do miski wrzuć pokrojoną sałatę, wymieszaj z sosem jogurtowo-majonezowym, na to wyłóż kawałki kurczaka, posyp płatkami migdałowymi i na wierzch wyłóż połówki winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz