grudnia 29, 2020

Nadziewane muszle

Zbliża się Sylwester.

Co prawda w tym roku będzie on niewątpliwie wyglądał inaczej niż zwykle, wielu z nas spędzi go spokojniej i zapewne w mniejszym gronie.

Choć jednak szaleństwa sylwestrowej nocy będą trochę ograniczone, nie musimy ograniczać się jeśli chodzi o pyszne przekąski - w końcu nadal możemy przygotować coś pysznego 😉


 

Nadziewane muszle - przepis

Do przygotowania nadziewanych muszelek będziesz potrzebować:

  • 400g makaronu muszle,
  • 130g kukurydzy konserwowej,
  • 130g groszku konserwowego,
  • puszkę tuńczyka w sosie własnym,
  • czerwoną paprykę,
  • kilka gałązek koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szczyptę anyżu,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotuj go partiami, żeby muszelki się nie posklejały ani nie rozpadły. Każdą partię wyjmij łyżką cedzakową na durszlak, po czym przelej zimną wodą.

2. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy.

3. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

4. Szczypiorek i koperek posiekaj.

5. Osącz tuńczyka z zalewy, wymieszaj z groszkiem, kukurydzą i papryką, dodaj szczypiorek i koperek. Dopraw wszystko solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

6. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki na sos.

7. Do każdej muszelki wlej pół łyżeczki sosu, dodaj farsz i wyłóż na półmisek. 


Z takiej ilości makaronu wyszło mi 36 sztuk nadziewanych muszli - niestety nie wszystkie makaronowe muszle przetrwały proces gotowania w całości 😉




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger