Zbliża się Sylwester.
Co prawda w tym roku będzie on niewątpliwie wyglądał inaczej niż zwykle, wielu z nas spędzi go spokojniej i zapewne w mniejszym gronie.
Choć jednak szaleństwa sylwestrowej nocy będą trochę ograniczone, nie musimy ograniczać się jeśli chodzi o pyszne przekąski - w końcu nadal możemy przygotować coś pysznego 😉
Nadziewane muszle - przepis
Do przygotowania nadziewanych muszelek będziesz potrzebować:
- 400g makaronu muszle,
- 130g kukurydzy konserwowej,
- 130g groszku konserwowego,
- puszkę tuńczyka w sosie własnym,
- czerwoną paprykę,
- kilka gałązek koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczyptę anyżu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotuj go partiami, żeby muszelki się nie posklejały ani nie rozpadły. Każdą partię wyjmij łyżką cedzakową na durszlak, po czym przelej zimną wodą.
2. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy.
3. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
4. Szczypiorek i koperek posiekaj.
5. Osącz tuńczyka z zalewy, wymieszaj z groszkiem, kukurydzą i papryką, dodaj szczypiorek i koperek. Dopraw wszystko solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
6. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki na sos.
7. Do każdej muszelki wlej pół łyżeczki sosu, dodaj farsz i wyłóż na półmisek.
Z takiej ilości makaronu wyszło mi 36 sztuk nadziewanych muszli - niestety nie wszystkie makaronowe muszle przetrwały proces gotowania w całości 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz