grudnia 19, 2020

Halibut w soczewicy

Halibut to popularna w Polsce ryba oceaniczna z rodziny flądrowatych, których jest największym przedstawicielem - może mieć nawet 3,5 metra długości oraz ważyć ponad 300kg.

Halibut uznawany jest za rybę zdrową. Zawiera niewiele tłuszczu, jest za to bardzo dobrym źródłem białka. Znajdziemy w nim także wiele składników mineralnych, m.in. fosfor, magnez, potas czy selen, a także witaminy, głównie witaminę B6, B12, D oraz niacynę. Ponadto jest także źródłem kwasów omega-3.

Mięso halibuta może pomóc nam obniżyć poziom cholesterolu LDL, obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a także wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Choć jednak halibut ma wiele właściwości zdrowotnych, nie wszyscy mogą go swobodnie spożywać. Wykluczyć ją ze swojej diety powinny kobiety ciężarne i karmiące piersią. Halibut, ze względu na to, że jest rybą dużą i długo żyjącą, gromadzi w swoim ciele związki rtęci, które mogą być niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Metylortęć łatwo przenika przez krew i łożysko, przy częstym spożywaniu może doprowadzić nawet do uszkodzenia mózgu dziecka.

Inną grupą, która powinna ostrożnie podchodzić do halibuta, są osoby ze schorzeniami nerek ze względu na wysoką zawartość puryn.

Cała reszta może jednak z czystym sumieniem delektować się tą pyszną rybą.


Halibut w soczewicy - przepis na 3 porcje

Do przygotowania halibuta będziesz potrzebować:

  • 450g fileta z halibuta,
  • 300g żółtej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • łyżeczkę tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki.

 

1. Marchewki posiekaj w drobną kostkę, a cebulę posiekaj.

2. Warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy, sól i pieprz, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut.

3. Po tym czasie dodaj przepłukaną soczewicę i gotuj kolejne 20 minut, po czym odcedź.

4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż z obu stron porcje halibuta doprawionego solą i pieprzem.

5. Do ugotowanych warzyw dodaj resztę oleju, wrzuć na rozgrzaną patelnię i króciutko przesmaż

6. Na talerz wyłóż rozgrzane warzywa i porcję halibuta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger