grudnia 21, 2020

Sałatka z kaszy jęczmiennej z gruszką i camembertem

Zbliżają się święta, większość z nas jest więc z pewnością zajęta przygotowywaniem się do nich - głównie oczywiście do Wigilii.

Biorąc pod uwagę, że zazwyczaj jest to związane z nadprogramowym czasem spędzanym w kuchni (całkiem sporą ilością tego czasu), ja staram się na kolację przygotowywać w te dni coś szybkiego i prostego. A że dawno nie przygotowywałam żadnej sałatki, dzisiaj właśnie na nią padł mój wybór.


Sałatka z kaszy jęczmiennej z gruszką i camembertem - przepis na 2-3 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • 100g kaszy jęczmiennej,
  • 50g sera camembert,
  • gruszkę,
  • garść orzechów włoskich,
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
  •  dowolne kiełki.

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:

  • ząbek czosnku,
  • łyżkę syropu klonowego,
  • łyżkę octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, po czym odcedź i odstaw do przestudzenia.

2. Gruszkę obierz i podziel na 8 części.

3. Ser camembert pokrój w kostkę.

4. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie.

5. Czosnek posiekaj i zmiksuj z resztą składników na sos.

6. Z szynku usuń tłusty brzeg.

7. Na talerz wyłóż kaszę, kawałki gruszki, orzechy i ser, wszystko polej sosem, na wierzch połóż plastry szynki i posyp kiełkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger