Zbliżają się święta, większość z nas jest więc z pewnością zajęta przygotowywaniem się do nich - głównie oczywiście do Wigilii.
Biorąc pod uwagę, że zazwyczaj jest to związane z nadprogramowym czasem spędzanym w kuchni (całkiem sporą ilością tego czasu), ja staram się na kolację przygotowywać w te dni coś szybkiego i prostego. A że dawno nie przygotowywałam żadnej sałatki, dzisiaj właśnie na nią padł mój wybór.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z gruszką i camembertem - przepis na 2-3 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 100g kaszy jęczmiennej,
- 50g sera camembert,
- gruszkę,
- garść orzechów włoskich,
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
- dowolne kiełki.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
- ząbek czosnku,
- łyżkę syropu klonowego,
- łyżkę octu winnego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, po czym odcedź i odstaw do przestudzenia.
2. Gruszkę obierz i podziel na 8 części.
3. Ser camembert pokrój w kostkę.
4. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie.
5. Czosnek posiekaj i zmiksuj z resztą składników na sos.
6. Z szynku usuń tłusty brzeg.
7. Na talerz wyłóż kaszę, kawałki gruszki, orzechy i ser, wszystko polej sosem, na wierzch połóż plastry szynki i posyp kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz