Pogoda z oknem coraz bardziej jesienna, temperatury powoli spadają i robi się coraz zimniej.
Przy takiej aurze za oknem wieczorami nie za bardzo chce mi się gdziekolwiek wychodzić, a że teraz dodatkowo nie powinniśmy bez potrzeby wychodzić z domów, to jedną z moich ulubionych opcji na jesienne wieczory jest kocyk, dobra książka i kubek gorącej herbaty. Zazwyczaj pijam po prostu zwykłą czarną, ale czasem lubię zaszaleć i przygotować sobie herbatę z jakimiś dodatkami smakowymi, np. taką aromatyczną herbatę.
Choć ja osobiście herbaty raczej nie słodzę wiem, że wiele osób woli ją z dodatkiem czegoś słodkiego. Bardzo popularnym słodkim dodatkiem do herbaty jest miód.
Właściwości miodu
Różne miody mogą charakteryzować się różnymi właściwościami zdrowotnymi. Więcej pisałam o tym w artykule Zdrowotne właściwości miodów.
Co ciekawe właściwości zdrowotne miodów wzrastają podczas przechowywania. Z czasem miód ciemnieje, wzrasta jego aktywność przeciwutleniająca, a także zawartość polifenoli.
Co jednak istotne właściwości miodów nie są trwałe w wysokich temperaturach.
Miód nie powinien osiągać wyższej temperatury niż ta panująca wewnątrz ula, czyli ok. 35 stopni C. Z kolei gorąca herbata sięga aż 90 stopni C.
W temperaturze powyżej 45 stopni C miód traci swoje właściwości zdrowotne. W wysokiej temperaturze dochodzi do denaturacji białek, ale przede wszystkim przestają działać cenne dla nas enzymy, które dzięki właściwościom antybiotycznym mogą hamować rozwój grzybów i bakterii.
Toksyczny miód
Bezpośrednio podgrzany miód może być toksyczny.
Badania przeprowadzone przez indyjskich naukowców wykazały, że w podgrzewanym miodzie znacznie wzrasta ilość hydroksymetylofurfuralu (HMF), substancji, która działa szkodliwie na nasz organizm.
Miód w herbacie
Powyższe informacje nie są może najlepsze dla miłośników herbaty słodzonej miodem. Nie oznacza to jednak, że muszą oni z niej całkowicie zrezygnować. Jeśli chcecie używać miodu do herbaty poczekajcie, aż trochę ostygnie - wciąż będzie ciepła, ale już nie gorąca. W temperaturach poniżej 40 stopni C miód zachowa swoje właściwości, a jednocześnie nada napojowi słodycz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz