Makaron z warzywami to pomysł na szybkie i pożywne danie - sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Ugotowanie makaronu zajmuje raptem kilka minut, a w tym czasie można przygotować wybrane dodatki.
Poza tym takie dania to świetny sposób na posprzątanie lodówki - możemy użyć do niego niemal każdego warzywa (i nie tylko), jakie akurat mamy w kuchni.
Makaron z warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania makaronu będziesz potrzebować:
- 200g dowolnego makaronu z mąki durum,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 200g fasolki szparagowej,
- cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 200g pomidorków koktajlowych,
- pół łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku,
- dowolne kiełki.
1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo.
3. Odcedź na sicie makaron oraz fasolkę.
4. Posiekaj czosnek i cebulę.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekane warzywa.
6. W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj sól, pieprz, kolendrę, chili oraz sos sojowy. Wylej to wszystko do cebuli i czosnku, po czym dodaj fasolkę i makaron.
7. Na koniec dodaj kiełki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz