listopada 07, 2020

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami to pomysł na szybkie i pożywne danie - sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Ugotowanie makaronu zajmuje raptem kilka minut, a w tym czasie można przygotować wybrane dodatki.

Poza tym takie dania to świetny sposób na posprzątanie lodówki - możemy użyć do niego niemal każdego warzywa (i nie tylko), jakie akurat mamy w kuchni.

Makaron z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania makaronu będziesz potrzebować:

  • 200g dowolnego makaronu z mąki durum,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 200g fasolki szparagowej,
  • cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 200g pomidorków koktajlowych,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dowolne kiełki.

 

1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.

2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo.

3. Odcedź na sicie makaron oraz fasolkę.

4. Posiekaj czosnek i cebulę.

5. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekane warzywa.

6. W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj sól, pieprz, kolendrę, chili oraz sos sojowy. Wylej to wszystko do cebuli i czosnku, po czym dodaj fasolkę i makaron.

7. Na koniec dodaj kiełki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger