Większość z nas w tym tygodniu może cieszyć się dodatkowym dniem wolnym - w końcu w środę mamy święto państwowe.
Co prawda okoliczności są obecnie średnio świąteczne, ale nie zmienia to faktu, że możemy uczcić 11 listopada przynajmniej przygotowując coś dobrego.
Najbardziej znanym deserem związanym z Dniem Niepodległości jest rogal świętomarciński - co roku kupowałam go na straganach na ul. Świętego Marcina studiując w Poznaniu.
Szukając mniej kalorycznej alternatywy postanowiłam przygotować deser z owocami. Mój wybór padł na owoc, który w świadomości Polaków uchodzi za najbardziej polski - czyli pyszne, swojskie jabłko.
Jabłka z owsianą kruszonką - przepis na dużą blachę
Do przygotowania jabłek z kruszonką będziesz potrzebować:
- pół kilograma mąki owsianej,
- 200g ksylitolu,
- 2 jajka,
- 3/4 kostki masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g płatków migdałowych,
- 50g pestek słonecznika,
- 50g płatków owsianych,
- 1 kilogram jabłek,
- łyżeczkę masła klarowanego.
1. Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce.
2. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż starte jabłka, aż zmiękną.
3. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj proszek do pieczenia, ksylitol, jajka i zimne masło prosto z lodówki pokrojone w kostkę. Miksuj aż do powstania gęstej konsystencji piasku.
4. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozsyp ugniecione w rękach kulki ciastka (kruszonkę) z 2/3 masy, na to wyłóż przestudzone jabłka.
5. Do reszty ciasta dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe i owsiane, wymieszaj i tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch jabłek.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut, aż do powstania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz