listopada 09, 2020

Jabłka z owsianą kruszonką

Większość z nas w tym tygodniu może cieszyć się dodatkowym dniem wolnym - w końcu w środę mamy święto państwowe.

Co prawda okoliczności są obecnie średnio świąteczne, ale nie zmienia to faktu, że możemy uczcić 11 listopada przynajmniej przygotowując coś dobrego.

Najbardziej znanym deserem związanym z Dniem Niepodległości jest rogal świętomarciński - co roku kupowałam go na straganach na ul. Świętego Marcina studiując w Poznaniu.

Szukając mniej kalorycznej alternatywy postanowiłam przygotować deser z owocami. Mój wybór padł na owoc, który w świadomości Polaków uchodzi za najbardziej polski - czyli pyszne, swojskie jabłko.


Jabłka z owsianą kruszonką - przepis na dużą blachę

Do przygotowania jabłek z kruszonką będziesz potrzebować:

  • pół kilograma mąki owsianej,
  • 200g ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g płatków migdałowych,
  • 50g pestek słonecznika,
  • 50g płatków owsianych,
  • 1 kilogram jabłek,
  • łyżeczkę masła klarowanego.

 

1. Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce.

2. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż starte jabłka, aż zmiękną.

3. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj proszek do pieczenia, ksylitol, jajka i zimne masło prosto z lodówki pokrojone w kostkę. Miksuj aż do powstania gęstej konsystencji piasku.

4. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozsyp ugniecione w rękach kulki ciastka (kruszonkę) z 2/3 masy, na to wyłóż przestudzone jabłka.

5. Do reszty ciasta dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe i owsiane, wymieszaj i tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch jabłek.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut, aż do powstania złotego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger