Dawno już nie przygotowywałam nic w stylu azjatyckim, więc skoro miałam dzisiaj dla odmiany dzień wolny, postanowiłam wymyślić sobie coś dobrego na obiad w klimatach Dalekiego Wschodu.
Miałam akurat w lodówce piersi z kurczaka, wybór był więc prosty - kurczak w stylu orientalnym.
Proste, szybkie i bardzo smaczne!
Kurczak w stylu orientalnym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurczaka będziesz potrzebować:
- 600g filetów z piersi kurczaka,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sezamu,
- pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
- łyżkę oleju rzepakowego.
1. Kurczaka pokrój w cienkie paski.
2. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do niego syrop klonowy, sos sojowy i pieprz syczuański, dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej mięso.
3. Zamarynowanego kurczaka wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
4. Po wyjęciu z lodówki zasyp mięso sezamem.
5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. Gotowe!
Żeby utrzymać orientalny klimat kurczaka podałam z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz