Choć oficjalnie sezon na cukinię już się zakończył, to jest to jedno z tych warzyw, które możemy kupić w sklepie przez cały rok.
Ja często z tego korzystam - w końcu jest to warzywo bardzo smaczne, a do tego tanie. Niewielkim kosztem można więc przygotować na przykład pyszny obiad. Idealne warzywo dla studentów 😄
Dziś postawiłam na cukinię w połączeniu z makaronem i przygotowałam pyszną zapiekankę na obiad.
Zapiekanka makaronowa z cukinią - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować:
- 300g makaronu spaghetti,
- 2 małe cukinie,
- cebulę,
- 2 kulki mozzarelli,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, po czym odcedź.
2. Cukinię pokrój w półplastry, a cebulę w piórka.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem mieszając co jakiś czas.
4. Naczynie do zapiekania posmaruj drugą łyżką masła, wyłóż do niego połowę makaronu, na to połowę warzyw, znów połowę makaronu i połowę cukinii. Na wierzch połóż plastry mozzarelli i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz