października 03, 2020

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Choć oficjalnie sezon na cukinię już się zakończył, to jest to jedno z tych warzyw, które możemy kupić w sklepie przez cały rok.

Ja często z tego korzystam - w końcu jest to warzywo bardzo smaczne, a do tego tanie. Niewielkim kosztem można więc przygotować na przykład pyszny obiad. Idealne warzywo dla studentów 😄

Dziś postawiłam na cukinię w połączeniu z makaronem i przygotowałam pyszną zapiekankę na obiad.


Zapiekanka makaronowa z cukinią - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować:

  • 300g makaronu spaghetti,
  • 2 małe cukinie,
  • cebulę,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, po czym odcedź.

2. Cukinię pokrój w półplastry, a cebulę w piórka.

3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem mieszając co jakiś czas.

4. Naczynie do zapiekania posmaruj drugą łyżką masła, wyłóż do niego połowę makaronu, na to połowę warzyw, znów połowę makaronu i połowę cukinii. Na wierzch połóż plastry mozzarelli i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger