października 06, 2020

Jogurtowa panna cotta

Panna cotta to deser wywodzący się z północnego regionu Włoch. Konkretnie najprawdopodobniej pochodzi z Piemontu, gdzie zresztą w 2001 roku został wpisany na listę tradycyjnych produktów regionalnych.

Jego nazwa dosłownie oznacza "gotowana śmietanka".

Oryginalnie deser też przyrządzany jest, jak sama nazwa wskazuje, ze śmietanki, którą podgrzewa się razem z żelatyną i cukrem, miesza z różnymi dodatkami (np. wanilią, musem owocowym, skórką cytrynową), po czym wylewa do okrągłej foremki, w której stygnie i wtedy przybiera jej kształt. Podawana jest zazwyczaj z owocami lub sosem owocowym.

Ja dziś przygotowałam nieco odchudzoną wersję panna cotty - zamiast śmietanki użyłam jogurtu. Deser wyszedł naprawdę pyszny!


 

Jogurtowa panna cotta - przepis na 4 porcje

Do przygotowania panna cotty będziesz potrzebować:

  • 4 kubeczki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki wrzątku,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 limonkę,
  • 1/2 granatu,
  • kilka owoców miechunki.

 

1. Żelatynę wymieszaj w kubeczku z gorącą wodą do rozpuszczenia.

2. Jogurt przelej do miski, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, wyciśniętym sokiem z limonki i syropem klonowym.

3. Masę przelej do małych foremek, odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia, po czym delikatnie wyjmij z foremek - żeby łatwiej je wyjąć możesz wcześniej na dno foremki położyć kółeczko pergaminu.

4. Panna cotty delikatnie przełóż na talerzyki i udekoruj pestkami granatu oraz owocami miechunki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger