Placki najczęściej przygotowujemy z mąki pszennej, czasem z owsianej. Ja od jakiegoś czasu chętniej sięgam po owsianą, ale odmiana zawsze jest mile widziana.
Tym razem postawiłam więc na mąkę z ciecierzycy. Choć ciecierzyca nie jest nowością w mojej kuchni, to z mąki z ciecierzycy korzystałam pierwszy raz.
Mąka z ciecierzycy
Mąka z cieciorki otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ciecierzycy. Jest cennym źródłem białka roślinnego, dzięki czemu jest dobrą alternatywą dla osób na dietach wegetariańskich.
Jest bezglutenowa, może więc być stosowana przez osoby chorujące na celiakię.
Mąka z ciecierzycy ma także niski indeks glikemiczny - zawarte w niej węglowodany wolno przenikają do krwi, nie powodują więc gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu może być składnikiem diety osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność.
Mąka z cieciorki jest także bogata w żelazo oraz kwas foliowy, które dość często są składnikami deficytowymi w naszej diecie.
Mąkę z ciecierzycy można dość łatwo przygotować w domu - wystarczy uprażyć ziarna ciecierzycy na suchej patelni, przestudzić, a następnie dokładnie zmielić. Wymaga to jednak naprawdę dobrego blendera. Na szczęście od jakiegoś czasu mąką z cieciorki coraz bardziej zyskuje na popularności, możemy ją więc już bez większych problemów znaleźć w sklepach.
Placuszki z mąki z ciecierzycy - przepis na 3-4 porcje
Do przygotowania placuszków będziesz potrzebować:
- szklankę mąki z ciecierzycy,
- szklankę jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- gruszkę,
- jabłko,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczyptę soli,
- 2 garści malin.
1. Żółtka wymieszaj z jogurtem, następnie dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym wszystko zmiksuj.
2. Jabłko i gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj do ciasta i wymieszaj.
3. Do białek dodaj sól i ubij pianę, dodaj ją do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placuszki.
5. Podawaj z owocami, np. malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz