Truskawki są jednym z powodów, dla których toleruję lato.
Wakacji już nie mam, wysokie temperatury średnio mi odpowiadają, ale truskawki... one wynagradzają wszystko inne 😄
Szkoda tylko, że sezon na nie jest tak krótki i już się kończy...
Wciąż jednak możemy kupić je w sklepie, warto więc wykorzystać samą końcówkę sezonu i najeść się na zapas - w końcu świeże truskawki znowu będziemy mogli zjeść dopiero za rok.
Truskawki z cukrem i śmietaną to absolutna klasyka.
Ja co prawda trochę ją zmodyfikowałam i jem z jogurtem naturalnym i ksylitolem, ale nadal jest to tak samo pyszny deser z truskawek 😋
Czasem jednak warto wyjść trochę poza klasykę i przygotować coś innego - ja na zakończenie sezonu przygotowałam sałatkę ze szpinaku i truskawek z dodatkiem orzechów i sezamu.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - przepis na 1 porcję
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 60g liści szpinaku,
- 8 truskawek,
- 4 orzechy włoskie,
- pół łyżeczki sezamu,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- szczypta soli.
1. Szpinak umyj i wyłóż na talerz.
2. Truskawki umyj, usuń szypułki, po czym przekrój na pół i rozłóż na liściach szpinaku.
3. Orzechy pokrusz i razem z sezamem rozrzuć na sałatkę.
4. Wszystko posyp szczyptą soli.
5. Oliwę i ocet wymieszaj - tak przygotowanym sosem skrop sałatkę.
Ja sałatkę podałam z razową grzanką - można zjeść po prostu z kromką chleba, ale ciepła grzanka fajnie chrupie 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz