lipca 15, 2020

Ciastka kakaowe z kremem o smaku brownie bez dodatku cukru Bonitki

Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele produktów reklamowanych jako "fit" czy "dietetyczne" - od musli i płatków do mleka, przez pieczywo, po słodycze wszelkiej maści.

Sam fakt umieszczania słów "fit" oraz "dietetyczne" jest moim zdaniem dość kontrowersyjny - sam fakt, że w jakimś produkcie obniży się zawartość cukru czy tłuszczu jeszcze nie musi oznaczać, że produkt ma lepszy skład. W końcu czymś go trzeba zastąpić, przyroda nie lubi próżni.
A fakt jest taki, że często cukier zastępuje się tłuszczem i odwrotnie - niewiele więc zyskujemy na takiej zamianie...

Czasem jednak takie produkty są przydatne dla osób o szczególnych wymaganiach - szczególnie jeśli chodzi o zawartość cukrów.
Coraz częściej możemy znaleźć w sklepach produkty, w których cukry zastępowane są słodzikami, co jest istotne dla osób cierpiących na zaburzenia metabolizmu węglowodanów (takich jak cukrzyca). Dużym problemem w takich produktach jest obecność oleju palmowego, którego raczej powinniśmy unikać, i to całkowicie.
Warto jednak szukać, ponieważ czasem można znaleźć i takie produkty, które go nie zawierają. Mi się udało 😉

W Biedronce pojawiły się ostatnio nowe ciasteczka firmy Bonitki.
Napis na opakowaniu aż krzyczy BEZ DODATKU CUKRU, postanowiłam więc wypróbować.
Rzeczywiście w składzie brak cukru w jakiejkolwiek postaci, całkowicie został zastąpiony słodzikiem - w tym przypadku maltitolem.
Brak też oleju palmowego, co jest kolejnym dużym plusem.

Moim zdaniem ciasteczka są naprawdę smaczne, jeśli więc czasem najdzie Was w sklepie nieodparta ochota na coś słodkiego, możecie po nie sięgnąć.
Pamiętajcie jednak, by nie robić tego za często 😉


4 komentarze:

  1. Kupiłam i smakują mi. Jak przychodzi ochota zjadam dwa. 👍

    OdpowiedzUsuń
  2. no ale tam chyba jest olej palmowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakaowe nie mają , ale te białe niestety już tak , zauważylam teraz�� więc ja już wiem że będę sięgac tylko po kakaowe

      Usuń
    2. Nie odpowiedziałam od razu, bo szukałam ciastek w sklepie, aby się upewnić, czy producent nie zmienił składu, ale nie, nic się nie zmieniło - rzeczywiście w tych kakaowych w składzie nie znajdziemy oleju palmowego, ale w pozostałych, zawierających białą polewę, olej ten już jest obecny.
      Dlatego jeśli już decydujesz się na coś słodkiego, najlepiej sięgać właśnie po te kakaowe :)

      Usuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger