Choć pogoda za oknem na to nie wskazuje, to wciąż jeszcze mamy wiosnę.
Jest tak gorąco, że nawet nie myślę o tym, by gotować cokolwiek na śniadanie.
Dlatego tym razem postawiłam na pyszną, wiosenną sałatkę - szybka, prosta do przygotowania i przede wszystkim syci, ale nie rozgrzewa 😉
Sałatka wiosenna - 2 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- pęczek rzodkiewek,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- ogórka,
- 2 jajka,
- pół sałaty lodowej,
- pół opakowania dowolnych kiełków,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki natki pietruszki,
- szczyptę zielonej czubrycy,
- łyżeczkę musztardy.
1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź (ja ugotowałam już wczoraj wieczorem - dzięki temu dzisiaj nie musiałam nawet odpalać kuchenki, a jajka miałam już gotowe wystudzone do sałatki 😉). Gdy już będą ostudzone pokrój w ćwiartki.
2. Do jogurtu dodaj posiekany czosnek, przyprawy, musztardę i dokładnie wymieszaj.
3. Pokrój warzywa - rzodkiewki w plasterki, ogórka w kostkę, pomidorki na połówki.
4. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, po czym dodaj przygotowane wcześniej warzywa.
5. Na wierzch sałatki ułóż pokrojone jajka, zalej sosem i posyp kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz