Uwielbiam sałatki ryżowe.
Często przygotowuję je, gdy zostanie mi niezjedzony ryż z poprzedniego dnia.
Ale też czasem specjalnie gotuję więcej, żeby móc przygotować potem pyszną sałatkę na śniadanie 😄
Albo po prostu gotuję do sałatki, bo czemu nie?
Albo po prostu gotuję do sałatki, bo czemu nie?
Często do takiej sałatki dodaję kurczaka, żeby było dobre źródło białka.
A poza tym w zasadzie hulaj dusza - dodaję to, na co akurat mam ochotę.
Dzisiaj kurczak w sałatce też się znalazł, a do tego czerwona fasola i trochę słodyczy w postaci świeżych owoców.
Sałatka ryżowa świetnie sprawdzi się na śniadanie zarówno w domu, jak i na wynos (w pracy, szkole, na uczelni...), ale też świetnie nada się np. na imprezę. Wierzcie mi, znika błyskawicznie 😉
Sałatka ryżowa z kurczakiem, owocami i czerwoną fasolą - przepis na 4-5 porcji
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 200g ryżu jaśminowego,
- 2 filety z kurczaka,
- puszkę czerwonej fasoli,
- 1/4 ananasa,
- 2 brzoskwinie,
- łyżkę majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
2. Osobno ugotuj kurczaka.
3. Fasolę odcedź.
4. Ananasa i brzoskwinie pokrój w grubą kostkę.
5. Wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj tworząc sos.
6. Ryż wymieszaj z kurczakiem, fasolą i owocami, wszystko polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz