maja 08, 2020

Sałatka ryżowa z kurczakiem, owocami i czerwoną fasolą

Uwielbiam sałatki ryżowe.
Często przygotowuję je, gdy zostanie mi niezjedzony ryż z poprzedniego dnia.
Ale też czasem specjalnie gotuję więcej, żeby móc przygotować potem pyszną sałatkę na śniadanie 😄
Albo po prostu gotuję do sałatki, bo czemu nie?

Często do takiej sałatki dodaję kurczaka, żeby było dobre źródło białka.
A poza tym w zasadzie hulaj dusza - dodaję to, na co akurat mam ochotę.

Dzisiaj kurczak w sałatce też się znalazł, a do tego czerwona fasola i trochę słodyczy w postaci świeżych owoców.

Sałatka ryżowa świetnie sprawdzi się na śniadanie zarówno w domu, jak i na wynos (w pracy, szkole, na uczelni...), ale też świetnie nada się np. na imprezę. Wierzcie mi, znika błyskawicznie 😉



Sałatka ryżowa z kurczakiem, owocami i czerwoną fasolą - przepis na 4-5 porcji

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 2 filety z kurczaka,
  • puszkę czerwonej fasoli,
  • 1/4 ananasa,
  • 2 brzoskwinie,
  • łyżkę majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
2. Osobno ugotuj kurczaka.
3. Fasolę odcedź.
4. Ananasa i brzoskwinie pokrój w grubą kostkę.
5. Wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj tworząc sos.
6. Ryż wymieszaj z kurczakiem, fasolą i owocami, wszystko polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger