Granice nadal są zamknięte, nie mamy więc możliwości wyjechania gdzieś daleko.
Wciąż jednak możemy organizować sobie kulinarne wycieczki dookoła świata 😄
Dziś znów postawiłam na mój ulubiony kierunek, czyli orient.
Połączyłam pyszne kolorowe warzywa, chrupiącego kurczaka i orzechy - wyszło idealnie 💖
Ja tą sałatkę przygotowałam na kolację, ale równie dobrze sprawdzi się na śniadanie czy jako przekąskę w pracy, szkole lub na uczelni.
Sałatka orientalna z kurczakiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 2 filety z kurczaka,
- 100g orzechów włoskich,
- jajko,
- pół żółtej papryki,
- pół zielonej papryki,
- marchew,
- pół małej czerwonej kapusty,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- sól do smaku.
- 3 łyżeczki sosu rybnego,
- sok z limonki,
- łyżeczkę cukru brązowego,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- łyżeczkę oleju sezamowego,
- szczyptę pieprzu cayenne.
1. Kurczaka pokrój w kostkę i posól.
2. W miseczce rozbełtaj jajko.
3. Orzechy zmiel i wsyp je do drugiej miseczki.
4. Kawałki kurczaka namocz w jajku, a następnie opanieruj w orzechach.
5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, po czym osącz je na ręczniku papierowym.
6. Paprykę, marchew i kapustę pokrój w cienkie plastry.
7. Składniki na sos dokładnie wymieszaj.
8. Do pokrojonych warzyw dodaj kurczaka, zalej sosem i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz