Sałatki ryżowe to jedne z moich ulubionych.
Są pyszne i bardzo sycące.
Świetnie sprawdzają się też w zasadzie o każdej porze - taką sałatkę możemy zjeść na śniadanie w domu, wziąć ze sobą do szkoły czy pracy jako drugie śniadanie albo podać ją na kolację.
Ja dziś przygotowałam sałatkę ryżową z kurczakiem i warzywami, które akurat miałam w lodówce.
To kolejny plus sałatek - możemy je przygotować robiąc jednocześnie porządek w lodówce 😄
Ryżowa sałatka z kurczakiem i warzywami - przepis na 4-5 porcji
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 200g ryżu jaśminowego,
- 2 filety z kurczaka,
- 250g pomidorków koktajlowych,
- zieloną paprykę,
- pół opakowania fety,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 70g oliwek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- 50ml oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
1. Filety pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso.
3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
4. Pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w krążki, a paprykę w kostkę.
5. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z kawałkami kurczaka i warzywami.
6. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszaj, aby powstał sos, i polej nim sałatkę.
7. Fetę pokrój w kostkę i posyp nią zawartość miski.
8. Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz