maja 22, 2020

Kuskus z pieczarkami i fasolką szparagową

O tym, że kasza kuskus wcale kaszą nie jest już pisałam.
Choć jednak jest to makaron, nikt tak o nim nie myśli i w świadomości Polaków chyba zawsze będzie to już "kasza kuskus".
A jak to fajnie brzmi, jak można się pochwalić przed jakimś fanem zdrowego odżywiania, że jadło się kaszę na kolację 😄

Czym tak naprawdę nie byłby kuskus ma on grupę wiernych fanów.
I właśnie z myślą o tych fanach przygotowałam dzisiejszą kolację.

Kuskus z pieczarkami i fasolką szparagową - przepis na 3-4 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • szklankę kaszy kuskus,
  • 500g pieczarek,
  • 2 cebule, 
  • 100g fasolki szparagowej,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • łyżkę suszonej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kuskus wsyp do miski, dopraw natką pietruszki i solą, po czym zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 2 cm ponad powierzchnię kuskusa i odstaw do napęcznienia.
2. Fasolkę szparagową ugotuj.
3. Pieczarki oczyść i razem z cebulą pokrój w plastry.
4. Na patelni rozgrzej olej, usmaż pieczarki z cebulą, dopraw solą i pieprzem.
5. Wszystkie gotowe składniki wymieszaj w misce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger