maja 23, 2020

Chlebek nadziewany

Pandemia koronawirusa sprawiła, że sporo osób zaczęło piec pieczywo w domu.
Pieczemy różne chleby - na zakwasie, na drożdżach, pszenne, żytnie, mieszane lub jeszcze. Co kto lubi i jakie ma możliwości w swojej domowej piekarni.

Chleb zazwyczaj kojarzy nam się po prostu z bochenkiem lub już z ukrojoną kromką, którą smarujemy jakąś pastą bądź kładziemy na nią ser, szynkę czy warzywa. Ot, pyszne kanapki na śniadanie czy kolację.

Ja piekąc swój ostatni chleb poszłam w trochę inną stroną i zamiast zastanawiać się, co dać potem na kanapkę, od razu dodałam dodatki do ciasta. 
Można powiedzieć, że po upieczeniu miałam już gotowe kanapki - wystarczyło tylko ukroić kromkę i posmarować ją masłem lub margaryną 😋


Chlebek nadziewany - przepis

Do przygotowania chleba będziesz potrzebować:
  • 250g mąki owsianej,
  • 4 jajka,
  • 100ml mleka,
  • 50ml jogurtu,
  • 70g oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę soli,
  • 100g liści szpinaku,
  • 5-6 pieczarek,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 150g wędliny,
  • 100g żółtego sera,
  • cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżkę masła klarowanego.

1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, jogurt i olej, dosyp sól, po czym zmiksuj wszystko.
2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do zmiksowanych składników cały czas wyrabiając ciasto.
3. Gdy ciasto będzie już gotowe przykryj je i odstaw na 15 minut.
4. Pieczarki, cebulę, czosnek i szpinak posiekaj.
Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
5. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki i przesmaż.
6. Papryki i szynki pokrój w drobną kostkę.
7. Ser zetrzyj na tarce.
8. Wszystkie składniki kolejno dorzucaj do ciasta mieszając łyżką.
9. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger