Ciąża to okres w życiu kobiety, w którym dochodzi do znaczących zmian w funkcjach fizjologicznych jej organizmu. Może to powodować częste występowanie nieprzyjemnych dolegliwości. Na szczęście przebieg części z nich możemy łagodzić za pomocą odpowiednich zmian w naszym żywieniu.
Nudności
Podstawą jest unikanie pokarmów i zapachów wywołujących nudności. Często zdarza się, że nudności u kobiety ciężarnej wywołuje np. mięso - warto je wtedy ograniczyć i skorzystać z jego zamienników, np. ryb, nasion roślin strączkowych czy tofu.
Warto także zmniejszyć objętość posiłków - jeść mniej, ale częściej. Można np. podzielić posiłek na 2 części i zjeść w odstępie 1-2 godzin.
Do posiłków lub napojów można spróbować dodać niewielkie ilości imbiru - ma on działanie przeciwwymiotne.
Przy nasilonych nudnościach pomóc może także ograniczenie produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu.
Ważne jest także, aby pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów i odpowiednim ich rozłożeniu w ciągu dnia - wypicie na raz dużej ilości wody czy innego napoju może przyczyniać się do wystąpienia nudności.
Zgaga
W tym przypadku istotne jest unikanie konkretnych produktów: czekolady, kawy, alkoholu i mięty, zwłaszcza wieczorem.
Warto unikać także tłustych pokarmów oraz kwaśnych i ostrych produktów, np. pomidorów, soków i owoców cytrusowych, octu, ostrej papryki.
Posiłki jedz powoli, bez pośpiechu - podobnie jak przy nudnościach lepiej jeść mniej, ale częściej. Szczególnie przed snem posiłek nie powinien być obfity.
Pomóc może także unikanie picia podczas posiłków - płyny oczywiście w żaden sposób nie są ograniczone, ale lepiej pić je między posiłkami, niż w trakcie.
Zaparcia
Przy zaparciach bardzo istotna jest obecność błonnika w diecie. Warto więc włączyć do diety takie produkty, jak pieczywo razowe, kasze, płatki i otręby owsiane, warzywa i owoce.
Przy zwiększaniu ilości błonnika w diecie bardzo ważne jest jednoczesne zwiększanie ilości wypijanych płynów.
Pomóc może również regularne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych - jogurtu, kefiru, maślanki.
Ograniczyć należy spożywanie tłuszczu i słodyczy (czekolada niestety należy do obu tych kategorii...) oraz potraw smażonych i pieczonych, a także napojów gazowanych.
Posiłki powinny być spożywane regularnie, w tym samych porach.
W przypadku nasilenia się dolegliwości można sięgnąć po rodzynki, suszone morele czy śliwki, a także sok z kiszonej kapusty lub siemię lniane.
Niektórym osobom pomóc może ograniczenie cebuli, fasoli, grochu, grzybów, kalafiora, kapusty, orzechów, ryżu i szparagów, gdyż mogą one być przyczyną problemów z wypróżnianiem.
Wszystkie przyszłe mamy powinny pamiętać, aby przed sięgnięciem po leki (również te ziołowe) zasięgnąć porady lekarza - w ciąży jest to szczególnie ważne. Większą ostrożność należy zachować także w stosunku do wszelkich ziołowych herbatek - choć większość ziół nie wpływa negatywnie na kobietę ani na dziecko w okresie ciąży, w niektórych mieszankach ziołowych możemy znaleźć rzadko występujące u nas zioła, które mogą być niewskazane. Ponadto pijące herbaty ziołowe stosunkowo łatwo można wprowadzić do organizmu nadmierną ilość ziół, a ich nadmiar może być szkodliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz