Przełom kwietnia i maja to idealna pora na zbieranie mniszka lekarskiego, popularnie zwanego mleczem.
Choć, jak ostatnio się dowiedziałam, mniszek lekarski i mlecz to tak naprawdę dwie różne rośliny. Co prawda z wyglądu są do siebie podobne, pamiętajcie jednak, że mlecz może być niebezpieczny, więc lepiej go nie zbierajcie. Na szczęście mniszek lekarski zaczyna kwitnąć na przełomie kwietnia i maja, a mlecz dopiero w czerwcu, jeśli więc będzie zbierać kwiaty teraz, powinniście być bezpieczni 😉
Ważne jest to, aby kwiaty były ekologiczne - to znaczy niczym nie pryskane i w miarę możliwości nienarażone na spaliny samochodowe. Posiadacze ogródków czy działek są w dość dobrej sytuacji, ponieważ tam mogą pozbierać sobie kwiaty. Jeśli jednak nie macie własnego kawałka ziemi, zawsze można wybrać się do lasu i poszukać jakieś ładnej łąki bogatej w mniszki.
Pamiętajcie tylko, żeby nie zbierać przy drogach i polach uprawnych.
Właściwości syropu
Syrop z mniszka lekarskiego najczęściej stosowany jest przy bólach gardła i infekcjach górnych dróg oddechowych ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Oprócz tego jednak wykazuje pewne działanie moczopędne, przeciwmiażdżycowe, żółciopędne oraz odtruwające.
Warto więc mieć go w domowej apteczce.
Stosowanie
Jak stosować syrop z mniszka?
Jeśli używacie miodu, możecie używać syropu jako zamiennika - rodzaj profilaktyki.
W przypadku infekcji zażywajcie jedną łyżeczkę 2-4 razy dziennie.
Jeśli zaś chcecie wykorzystać jego właściwości wspomagające trawienie stosujcie jedną łyżeczkę 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Przeciwwskazania
Niestety, duża ilość cukru potrzebna do przygotowania syropu sprawia, że nie jest on wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność.
Także osoby chorujące na wrzody żołądka powinny zrezygnować z zażywania tego syropu, ponieważ może on nasilać dolegliwości.
Do przygotowania syropu będziesz potrzebować:
- 400-500 kwiatów mniszka lekarskiego,
- litr wody,
- kilogram cukru,
- sok z 2 cytryn.
1. Pozbieraj główki kwiatów - łodygi nie będą Ci potrzebne.
2. Kwiaty wysyp na rozłożoną gazetę np. na balkonie, żeby ewentualni lokatorzy udali się na wolność. Pozostaw je tak na 2-3 godziny, najlepiej na słońcu.
3. Przepłucz kwiaty na sicie.
4. Usuń nożyczkami zielone koszyczki, a żółte płatki wsyp do garnka.
5. Płatki zalej wodą i gotuj ok. 20 minut.
6. Po wystudzeniu wywar wstaw do lodówki na 24 godziny.
7. Po tym czasie ponownie całość zagotuj.
8. Przestudzony wywar przeciśnij do garnka przez gazę lub pieluchę tetrową.
9. Do odcedzonego soku dodaj cukier i sok z cytryn.
10. Gotuj, co jakiś czas mieszając, ok. 30 minut, aby wywar nabrał konsystencji lejącego się miodu.
11. Gorący syrop przelej do wyparzonych słoiczków.
Tak przygotowanego syropu nie musisz pasteryzować - duża ilość cukru powinna zapewnić ok. 12 miesięcy trwałości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz