Naleśniki nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem - pyszna naleśniki ze słodkim twarożkiem albo z dżemem truskawkowym domowej roboty mojej mamy 💖
Już mi ślinka cieknie...
Naleśniki na słodko są niezwykle popularne, zwłaszcza wśród dzieci. Najczęściej dodaje się do nich właśnie słodki twarożek lub różne dżemy, choć ostatnio popularne są także naleśniki w wersji amerykańskiej - z syropem klonowym.
A co z naleśnikami na wytrawnie?
Niektórych może to zaskoczyć, ale też są dość popularne.
Naleśniki wytrawne możemy przygotować na kilka sposobów - możemy po prostu zawinąć farsz w naleśnik, ale możemy też go potem podsmażyć, podpiec, poddusić. Możemy dodać na wierzch np. żółty ser, jajko czy mozzarellę i dopiero potem poddać działaniu wysokiej temperatury.
Opcji jest sporo, każda ma swoje niewątpliwe plusy.
Ja dzisiaj zdecydowałam się na wersję pieczoną.
Naleśniki faszerowane - przepis na 4 sztuki
Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować:
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- jajko,
- łyżkę oleju rzepakowego.
- kulkę mozzarelli,
- 100g żółtego sera,
- 200g wędliny (ja akurat miałam szynkę),
- 450g mrożonego zielonego groszku,
- 4 jajka,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj i usmaż. Do przygotowania obiadu będziesz potrzebować 4 naleśniki - w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników możesz usmażyć ich więcej, z tych dodatkowych możesz wtedy przygotować jakiś pyszny deser 😉
2. Groszek ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, poczekaj aż przestygnie, po czym dokładnie zmiksuj.
3. Mozzarellę, wędlinę i żółty ser pokrój w paseczki.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajka sadzone.
5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
6. Na każdym naleśniku rozsmaruj zmiksowany groszek, wyłóż paski wędliny, żółtego sera i mozzarelli, a na koniec wyłóż jajko sadzone, po czym zawiń naleśnik.
7. Gotowe naleśniki połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub włóż do naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego olejem i piecz 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz