kwietnia 27, 2020

Naleśniki faszerowane

Naleśniki nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem - pyszna naleśniki ze słodkim twarożkiem albo z dżemem truskawkowym domowej roboty mojej mamy 💖
Już mi ślinka cieknie...

Naleśniki na słodko są niezwykle popularne, zwłaszcza wśród dzieci. Najczęściej dodaje się do nich właśnie słodki twarożek lub różne dżemy, choć ostatnio popularne są także naleśniki w wersji amerykańskiej - z syropem klonowym.

A co z naleśnikami na wytrawnie?
Niektórych może to zaskoczyć, ale też są dość popularne.
Naleśniki wytrawne możemy przygotować na kilka sposobów - możemy po prostu zawinąć farsz w naleśnik, ale możemy też go potem podsmażyć, podpiec, poddusić. Możemy dodać na wierzch np. żółty ser, jajko czy mozzarellę i dopiero potem poddać działaniu wysokiej temperatury.
Opcji jest sporo, każda ma swoje niewątpliwe plusy.

Ja dzisiaj zdecydowałam się na wersję pieczoną.

Naleśniki faszerowane - przepis na 4 sztuki

Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować:
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • jajko,
  • łyżkę oleju rzepakowego.
Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:
  • kulkę mozzarelli,
  • 100g żółtego sera,
  • 200g wędliny (ja akurat miałam szynkę),
  • 450g mrożonego zielonego groszku,
  • 4 jajka,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj i usmaż. Do przygotowania obiadu będziesz potrzebować 4 naleśniki - w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników możesz usmażyć ich więcej, z tych dodatkowych możesz wtedy przygotować jakiś pyszny deser 😉
2. Groszek ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, poczekaj aż przestygnie, po czym dokładnie zmiksuj.
3. Mozzarellę, wędlinę i żółty ser pokrój w paseczki.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajka sadzone.
5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
6. Na każdym naleśniku rozsmaruj zmiksowany groszek, wyłóż paski wędliny, żółtego sera i mozzarelli, a na koniec wyłóż jajko sadzone, po czym zawiń naleśnik.
7. Gotowe naleśniki połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub włóż do naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego olejem i piecz 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger