Kiedy w wczorajszego obiadu zostają mi ziemniaki, najczęściej przygotowuję z nich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄
Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami.
Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis
Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować:
- 400g ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- 250g mąki pszennej.
- 50ml oleju rzepakowego,
- 250g kurek,
- cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 50g suszonych pomidorów,
- 250g cukinii,
- 4 łodygi selera naciowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko.
2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy.
3. Czosnek i cebulę posiekaj.
4. Suszone pomidory, cukinię i selera pokrój w kostkę. Jeśli grzyby są dość duże też możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Podsmaż grzyby, dodaj warzywa, przypraw solą i pieprzem i smaż do miękkości warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz