kwietnia 29, 2020

Kopytka z pomidorami i kurkami

Kiedy w wczorajszego obiadu zostają mi ziemniaki, najczęściej przygotowuję z nich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄

Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami.

Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis

Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować:
  • 400g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • 250g mąki pszennej.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
  • 50ml oleju rzepakowego,
  • 250g kurek,
  • cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50g suszonych pomidorów,
  • 250g cukinii,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko.
2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy.
3. Czosnek i cebulę posiekaj.
4. Suszone pomidory, cukinię i selera pokrój w kostkę. Jeśli grzyby są dość duże też możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Podsmaż grzyby, dodaj warzywa, przypraw solą i pieprzem i smaż do miękkości warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger