Zazwyczaj torty kojarzą nam się ze słodkościami - słodki biszkopt, słodkie kremy, owoce czy czekolada.
Ja też zazwyczaj jadam je w wersji słodkiej - w końcu kto nie lubi słodkości?
A jednak są osoby, które nie przepadają za słodkim smakiem i raczej go unikają.
A i słodkolubnym od czasu do czasu przyda się przecież jakaś odmiana 😉
Dlatego dziś pokażę Wam przepis na tort wytrawny ze szpinakiem - świetnie się sprawdzi chociażby jako tort urodziny dla solenizantów nie lubiących słodyczy 😄
Wytrawny tort szpinakowy - przepis
Do przygotowania tortu będziesz potrzebować:
- 60g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
- 5 jaj,
- żurawinę w słoiku,
- 400g twarogu półtłustego,
- mały kubek jogurtu,
- 200g orzechów włoskich,
- 100g suszonej żurawiny,
- czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku.
1. Na suchą patelnię wyłóż szpinak, rozmroź go, po czym odparuj wodę i ostudź.
2. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij pianę dodając do niej po jednym żółtku i dalej ubijając.
3. Do piany z żółtkami dodaj mąkę ziemniaczaną oraz przestudzony szpinak i wymieszaj łyżką.
4. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy się upiecze przez jakiś czas studź je w piekarniku, po czym wyjmij i wystudź do końca.
5. Twaróg zmiel, wymieszaj z jogurtem i dodaj 2/3 suszonej żurawiny i posiekanych orzechów, po czym dopraw solą i pieprzem.
6. Przestudzone ciasto przekrój w połowie tak, aby powstały dwa płaty - dodatek szpinaku powoduje, że ciasto jest wilgotne, nie musisz więc ponczować go jak zwykłego ciasta.
7. Dolny płat ciasta posmaruj żurawiną ze słoika (niekoniecznie całym słoikiem - weź tyle, żeby rozsmarować na całej powierzchni ciasta), a na to wyłóż połowę masy twarogowej.
8. Na wierzch połóż górny płat ciasta, na który wyłóż pozostałą masę twarogową.
9. Wierzch tortu udekoruj pozostałymi orzechami i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz