Serki kanapkowe są bardzo popularne - są pysznym dodatkiem do pieczywa, a w sklepach znajdziemy olbrzymią ilość wariantów smakowych.
Nie zawsze jednak skład tych serków jest równie dobry, co smak. A przecież przygotowanie takiego serka w domu wcale nie jest trudne!
W obecnych okolicznościach pandemicznych spędzamy dużo więcej czasu w domu niż wcześniej.
Możemy więc wykorzystać to do eksperymentów w różnych dziedzinach - także tych kuchennych 😉
Czemu więc nie zacząć właśnie od przygotowania domowego serka typu Almette?
Samo przygotowanie serka jest bardzo proste, choć na efekt trzeba trochę poczekać - minimum 24 godziny.
Podstawową wersję takiego kremowego serka możemy przygotować w zasadzie z dwóch składników - jogurtu greckiego i soli.
W zależności od tego, jaki smak chcemy otrzymać, można oczywiście dodawać różne składniki, np. chrzan, suszone zioła (np. kozieradka, natka pietruszki itp.), czosnek, suszone pomidory - co kto lubi 😉
Ja dziś postawiłam na prostotę i przygotowałam wersję najprostszą - pyszny kremowy serek do kanapek z jogurtu greckiego.
Domowy serek typu Almette - przepis
Do przygotowania serka będziesz potrzebować:
- 800g jogurtu greckiego (2 opakowania),
- płaską łyżeczkę soli.
1. Jogurt przelej do miski, dodaj sól i wymieszaj.
2. Sitko wyłóż gazą lub pieluchą tetrową i połóż na głębszym naczyniu.
3. Do sitka przełóż jogurt, zwiń od góry brzegi gazy lub pieluchy (tak, aby zakryć cały jogurt), z wierzchu obciąż np. talerzykiem i wstaw wszystko do lodówki. Nie zapomnij o naczyniu pod sitkiem - do niego ściekać będzie serwatka. Tak przygotowany jogurt powinien spędzić w lodówce 24 godziny.
4. Po 24 godzinach wyjmij z lodówki, zdejmij talerzyk i rozwiń gazę/pieluchę. Przykryj sitko talerzykiem, przekręć do góry nogami i serek będzie na talerzyku gotowy do jedzenia.
Z takich proporcji wyszło mi ok. 350g serka do kanapek.
Serek wyszedł pyszny i bardzo kremowy - idealny do kanapek!
Jeszcze odrobina kiełków, bo lubię, jak coś chrupie i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz