O tym, że jestem fanką sałatek pisałam już nie raz.
Nie raz pisałam też dlaczego 😄
Dlatego na dzisiejsze drugie śniadanie przygotowałam sobie właśnie sałatkę.
Tym razem z dodatkiem kurczaka - żeby była bardziej treściwa, a jednocześnie bez pieczywa.
A ponieważ lubię ostre smaki, sos też odpowiednio sobie przyprawiłam 😉 Jeśli nie jesteście miłośnikami pikantnych dań, możecie dodać mniejszą ilość przypraw do sosu, a jeśli w ogóle nie lubicie ostrych smaków, to możecie te przyprawy po prostu zmienić na inne, swoje ulubione.
Sałatka warzywna z kurczakiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- filet z kurczaka,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g migdałów,
- jajko,
- pół czerwonej papryki,
- marchew,
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- ogórka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżkę oleju sezamowego,
- szczyptę chili,
- szczyptę imbiru,
- szczyptę soli,
- 2 łyżeczki sosu rybnego,
- sok z limonki,
- łyżeczkę cukru trzcinowego.
1. Z sosu rybnego, soku z limonki i cukru trzcinowego przygotuj marynatę.
2. Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i zalej marynatą.
3. Orzechy i migdały zmiel, po czym przesyp do głębokiego talerza.
4. W drugim talerzu roztrzep jajko.
5. Kawałki kurczaka partiami zanurzaj w jajku i obtaczaj w orzechach.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, usmaż kurczaka, a następnie nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
7. Marchewkę obierz, umyj, podziel na 3 części i każdą z nich pokrój w drobne paseczki.
8. Paprykę umyj i pokrój w paski.
9. Kapustę umyj i drobno posiekaj.
10. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
11. Łyżkę oleju rzepakowego oraz sezamowego wymieszaj ze szczyptą sosu, chili i imbiru, aby powstał sos.
12. Pokrojone warzywa wymieszaj z kurczakiem i wszystko zalej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz