lutego 20, 2020

Sałatka warzywna z kurczakiem

O tym, że jestem fanką sałatek pisałam już nie raz.
Nie raz pisałam też dlaczego 😄

Dlatego na dzisiejsze drugie śniadanie przygotowałam sobie właśnie sałatkę.
Tym razem z dodatkiem kurczaka - żeby była bardziej treściwa, a jednocześnie bez pieczywa.

 
A ponieważ lubię ostre smaki, sos też odpowiednio sobie przyprawiłam 😉 Jeśli nie jesteście miłośnikami pikantnych dań, możecie dodać mniejszą ilość przypraw do sosu, a jeśli w ogóle nie lubicie ostrych smaków, to możecie te przyprawy po prostu zmienić na inne, swoje ulubione.

Sałatka warzywna z kurczakiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • filet z kurczaka,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 50g migdałów,
  • jajko,
  • pół czerwonej papryki,
  • marchew,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • ogórka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżkę oleju sezamowego,
  • szczyptę chili,
  • szczyptę imbiru,
  • szczyptę soli,
  • 2 łyżeczki sosu rybnego,
  • sok z limonki,
  • łyżeczkę cukru trzcinowego.

1. Z sosu rybnego, soku z limonki i cukru trzcinowego przygotuj marynatę.
2. Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i zalej marynatą.
3. Orzechy i migdały zmiel, po czym przesyp do głębokiego talerza.
4. W drugim talerzu roztrzep jajko.
5. Kawałki kurczaka partiami zanurzaj w jajku i obtaczaj w orzechach.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, usmaż kurczaka, a następnie nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
7. Marchewkę obierz, umyj, podziel na 3 części i każdą z nich pokrój w drobne paseczki.
8. Paprykę umyj i pokrój w paski.
9. Kapustę umyj i drobno posiekaj.
10. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
11. Łyżkę oleju rzepakowego oraz sezamowego wymieszaj ze szczyptą sosu, chili i imbiru, aby powstał sos.
12. Pokrojone warzywa wymieszaj z kurczakiem i wszystko zalej przygotowanym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger