Rzadko sięgam po przepisy z kuchni francuskiej.
Nie do końca są to może moje smaki, ale z każdej kuchni narodowej można znaleźć coś dla siebie, choćby miało być to tylko jedno danie, i ja je znalazłam 😀
Ratatouille (lub ratatuj - tak, dokładnie jak w animacji Pixara i Disneya 😉) to potrawa wegańska pochodząca z Nicei leżącej w południowej Francji. Danie opiera się przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce.
Można oczywiście przygotować wersję z dodatkiem mięsa, ja jednak postanowiłam trzymać się bliżej oryginału i przygotowałam wersję jarską.
Ratatouille - przepis na 4 porcje
Do przygotowania ratatouille będziesz potrzebować:
- bakłażana,
- 1kg pomidorów,
- 500g cukinii,
- 2 cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oleju,
- zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 gałązki bazylii.
1. Bakłażana pokrój w 2-3cm kostkę, posyp solą i zostaw na 30 minut, żeby puścił sok i stracił goryczkę.
2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
Warto zrobić to kilka minut wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę usuwając szypułki.
4. Cukinię pokrój w półplastry, a paprykę w dużą kostkę.
5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kawałki cukinii i przesmaż do zrumienienia. Przełóż ją łyżką cedzakową do większego garnka.
6. Na tej samej patelni przesmaż paprykę przez ok. 3-4 minuty, po czym przełóż do garnka z cukinią.
7. Jeżeli na patelni brakuje oleju dolej jeszcze łyżkę i przesmaż cebulę oraz czosnek, aż się zrumienią, po czym także przełóż do garnka.
8. Ręcznikiem papierowym osusz bakłażana i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Co chwilę mieszając smaż do zrumienienia (ok. 5 minut) i przełóż do garnka z warzywami.
9. Do warzyw dodaj pokrojone pomidory, zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Przemieszaj delikatnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut. W czasie gotowania 2-3 razy delikatnie przemieszaj.
Podawaj z pieczywem - niekoniecznie z francuską bagietką, nasz polski chleb na zakwasie sprawdzi się równie dobrze 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz