O tym, że ryby warto jeść wiedzą chyba wszyscy.
A jednak Polacy wciąż jedzą je rzadko...
Najczęściej jemy ryby na wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie?
Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry.
Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀
No i zdrowe 😉
Dorsz
Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso ma biały kolor i delikatny rybny aromat. Kupić możemy go przez cały rok - choć tego złowionego w Bałtyku tylko w sezonie połowów. Poza sezonem importowany jest z innych krajów.
Dorsz jest także uniwersalną rybą, jeśli chodzi o sposób przygotowania czy stosowanie przypraw.
Wartości odżywcze
Przede wszystkim mięso dorsza jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - spokojnie możemy więc zastąpić nim mięso czerwone czy drób. Już 100-gramowy filet może pokryć niemal 40% naszego zapotrzebowania na białko.
Inną ważną cechą tej ryby jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega 3.
Spożycie 100-gramowego fileta na obiad pokryje połowę naszego zapotrzebowania na selen, a także dostarczy nam dużej ilości witaminy B12, fosforu czy witaminy D.
Warto więc dorsza jeść 😉
Np. z pysznym sosem curry 😋
Dorsz w sosie curry - przepis na 4 porcje
Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować:
- 600g fileta z dorsza,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- cebulę,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1cm korzenia imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- czubatą łyżeczkę przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 puszki mleka kokosowego.
1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Filety podziel na porcje, przypraw solą i pieprzem.
3. Imbir zetrzyj na tarce.
4. Papryki pokrój w drobną kostkę.
5. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, imbir, papryki oraz curry.
6. Przesmażone warzywa i przyprawy zalej mlekiem kokosowym.
7. Gotuj wszystko kilka minut, po czym dodaj dorsza - przypilnuj, żeby był całkowicie zanurzony w sosie i gotuj jeszcze 10 minut.
Do curry z ryby doskonale pasuje ryż basmati - polecam! 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz