Dziś przygotowując obiad znów zawędrowałam do Azji, a konkretniej tym razem do Chin.
Kurczak kung-pao to niezwykle smaczna potrawa kuchni syczuańskiej.
Ponoć nazwę swą zawdzięcza Ding Baozhen, XIX-wiecznemu gubernatorowi prowincji Seczuan, którego tytułowano właśnie Kung-pao (bądź Gongbao), co dosłownie można przetłumaczyć jako "Strażnik pałacowy" 🏯
Właśnie z tego powodu podczas rewolucji kulturalnej w latach 1966-1976 danie to zostało uznane za niepoprawne politycznie i jego nazwę zmieniono na Hangbao Jiding, czyli po prostu "kurczak smażony w kostkach".
Dopiero w latach 80. ubiegłego wieku oryginalna nazwa potrawy została politycznie zrehabilitowana.
Pomimo może nienajkrótszej listy składników danie przygotowuje się dość szybko i bardzo prosto.
Chociaż uwielbiam ostrą kuchnię nie szalałam tutaj z ostrością, ponieważ niestety nie wszyscy moi domownicy podzielają moje zamiłowanie do pikantnego smaku. Co swoją drogą jest kolejnym plusem tego dania - można dowolnie kontrolować ostrość wedle własnego smaku 😉
Kurczak kung-pao - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurczaka będziesz potrzebować:
- 0,5kg mięsa z uda kurczaka bez kości,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 papryczki chili w zalewie,
- cebulę,
- 30g orzeszków ziemnych,
- czerwoną paprykę,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczkę oleju sezamowego,
- sól i pieprz.
1. Cebulę, paprykę i papryczki pokrój w kostkę.
2. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj sól i pieprz, po czym obtocz w łyżce mąki ziemniaczanej.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż kurczaka, a po zdjęciu z patelni osącz na ręczniku papierowym.
4. Na patelnię, na której smażyłaś kurczaka, wrzuć cebulę, paprykę, papryczki i orzechy.
5. Po chwili dodaj na patelnię usmażonego kurczaka i wlej szklankę wody, dodaj sos ostrygowy, sojowy i olej sezamowy do smaku.
6. W kubeczku wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody i wlej do sosu, aby go zagęścić.
Idealnie smakuje podany z ryżem 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz