Dzisiaj rano naszła mnie ochota na jajka na śniadanie.
Z jajkami z majonezem nie przepadam, a jajecznica dzisiaj akurat też do mnie nie przemawiała...
Początkowo pomyślałam o szakszuce, ale niestety nie miałam już pomidorów 😔
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - po przeglądzie moich kuchennych zapasów znalazłam awokado i końcówkę roszponki, która została po wczorajszej kolacji i zdecydowałam się na grzanki z jajkiem sadzonym i awokado 😀
Grzanki z jajkiem sadzonym i awokado - przepis na 2 sztuki
Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
- 2 kromki chleba,
- 2 jajka,
- garść roszponki,
- pół awokado,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz, szczyptę chili,
- łyżeczkę masła klarowanego.
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
2. Kromki chleba połóż na blachę i upiecz w piekarniku.
3. Awokado umyj i przetnij na pół. Jedną połówkę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Z drugiej połowy nie wyjmuj pestki - dzięki temu dłużej przerwa w lodówce.
4. Plasterki awokado przypraw chili.
5. Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i usmaż jaja sadzone.
6. Roszponkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
7. Wyjmij grzanki z piekarnika, połóż na nich plastry awokado, roszponkę i jajko sadzone.
Na koniec możesz jeszcze udekorować listkami roszponki 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz