Rolada szpinakowa to genialna przekąska, która sprawdzi się niemal zawsze.
Świetnie sprawdzi się na święta (zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc), ale równie dobrze będzie pasować na imieniny czy zwykłe spotkanie ze znajomymi.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis
Do przygotowania rolady będziesz potrzebować:
- opakowania mrożonego szpinaku,
- 250g wędzonego łososia,
- 250g serka śmietankowego,
- łyżkę chrzanu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 4 jajka,
- gałkę muszkatołową,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki sezamu.
1. Posiekaj czosnek.
Warto posiekać go chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak, czosnek i smaż do odparowania wody.
3. Do przestudzonego szpinaku dodaj żółtka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
5. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Na dużą blachę wyłóż papier do pieczenia, na to wylej ciasto, rozsmaruj, aby powierzchnia była w miarę równa i włóż do piekarnika na 15 minut.
7. Przestudź ciasto, odwróć je papierem do góry i delikatnie zdejmij papier z ciasta.
8. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem i posmaruj ciasto.
9. Na wierzch połóż plastry łososia, posyp sezamem i zwiń w roladę.
10. Gotową roladę zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
11. Schłodzoną roladę pokrój w plastry i gotowe.
Roladę możesz podać samą, ale możesz też przygotować do niej sos.
Ja przygotowałam sos czosnkowy z koperkiem - do dużego kubka jogurtu dodałam 3 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i koperek. Wystarczy wymieszać i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się podać roladę z sosem pamiętaj, by przygotować go od razu razem z roladą, ponieważ będzie potrzebował trochę czasu, aby się przegryźć. Schowaj go więc do lodówki razem z roladą i niech się chłodzą 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz