Grube, puszyste i pyszne omleciki to idealna propozycja na słodkie śniadanie, zwłaszcza jeśli polejemy syropem z agawy lub miodem i dodamy ulubione owoce.
Biszkoptowe omleciki - przepis na 2 porcje
Do przygotowania omlecików będziesz potrzebować:
- 3 żółtka,
- 35g ksylitolu,
- 60ml mleka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 50g mąki pszennej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 5 białek,
- szczyptę soli,
- banana,
- 2 kiwi,
- miód / syrop z agawy.
1. Żółtka ubij z połową ksylitolu.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych żółtek.
3. Do masy dodaj łyżkę oleju i mleko i wszystko zmiksuj.
4. Ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli i resztą ksylitolu.
5. Pianę dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, nałóż łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby przed usmażeniem kolejnej porcji dodaj na patelnię jeszcze łyżkę oleju.
7. Gotowe omleciki polej syropem z agawy lub miodem i podaj z ulubionymi owocami - ja dodałam plastry kiwi i banana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz