października 21, 2019

Vademecum grzybiarza


Jesień ruszyła już pełną parą.
Temperatura spadła, wilgotność wzrosła – idealne warunki dla grzybów wszelkiej maści.
Nie ma na co czekać, tylko ruszać do lasu!


Choć jednak grzybobranie wydaje się sprawą prostą i nieskomplikowaną, to brak pewnej przynajmniej podstawowej wiedzy może się okazać tragiczny w skutkach.
Warto więc przed wyruszeniem na grzybowe łowy zdobyć trochę wiedzy.

Grzyby trujące

Wszyscy dobrze wiemy, że nie wszystkie grzyby, jakie możemy znaleźć w polskich lasach nadają się do jedzenia. A jednak wciąż mamy spore problemy z rozpoznaniem tych, które są trujące. Często mają z tym problem nawet doświadczeni grzybiarze!
Wiadomo – muchomora czerwonego, potocznie zwanego czerwonym potworkiem z białymi kropkami, unikają nawet dzieci. Co jednak z innymi gatunkami trujących grzybów?


W Polsce możemy znaleźć około tysiąca gatunków grzybów. Co piąty stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Najczęściej do zatruć dochodzi po spożyciu muchomora sromotnikowego, olszówki oraz borowika szatańskiego. 

Zdarza się, że na pierwszy rzut oka nie jesteśmy w stanie powiedzieć, czy grzyb jest trujący czy nie. Tym bardziej, że raczej niewielu z nas ma w głowie atlas grzybów (choć zawsze warto wziąć go ze sobą w formie książkowej). Warto więc zapamiętać, że za najbezpieczniejsze uznaje się te grzyby, na których spodniej części kapelusza możecie zobaczyć gęste rurki przypominające gąbkę. Kierując się tym kryterium nie przyniesiecie do domu śmiertelnie trującego grzyba, choć może się trafić taki, który wywoła u nas zatrucie pokarmowe – to jednak damy radę przeżyć ;)


Grzyby, u których pod kapeluszem znajdziecie blaszki lepiej zostawcie w spokoju – wiele z nich jest śmiertelnie trujących.

Grzyby niejadalne

Niejadalne nie musi oznaczać trujące. Są takie grzyby, które nie nadają się do jedzenia ze względu na nieprzyjemny zapach czy smak, ale nie są trujące – takie grzyby nazywamy niejadalnymi. Aby grzyba zaliczyć do kategorii trujących muszą one wywoływać poważne, zazwyczaj nieodwracalne uszkodzenia narządów mogące prowadzić do zgonu.

Objawy zatrucia

Do najczęściej spotykanych niepokojących objawów po spożyciu grzybów zaliczmy:

  • ból brzucha,
  • ból głowy,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • zaczerwienienie skóry,
  • skurcze mięśni,
  • spadek ciśnienia krwi.

Objawy zatrucia grzybami odczuwane są zazwyczaj po kilku godzinach po zjedzeniu posiłku. Pamiętajcie jednak, że mogą się pojawić już po pół godzinie, a czasami po kilku lub nawet kilkunastu dniach.

Bezpieczne zasady grzybobrania
  1. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz i rozpoznajesz. 
  2. Jeśli masz wątpliwości – zostaw grzyba w spokoju.
  3. Nie próbuj rozpoznawać trujących grzybów po smaku czy zapachu – to mit! Wiele z nich jest bezwonnych i bezsmakowych.
  4. Nie zbieraj grzybów robaczywych, nadgniłych i uszkodzonych – taki grzyb, nawet jadalny, może Ci zaszkodzić.
  5. Zawsze bierz ze sobą telefon komórkowy – nigdy nie znasz dnia ani godziny, gdy będziesz potrzebować kontaktu ze światem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger