października 08, 2019

Szaszłyk drobiowy

Pogoda z oknem nas nie rozpieszcza - jest szaro, buro i ponuro. A na dodatek pada.

Chłód i wilgoć to chyba najgorsze połączenie, jeśli chodzi o pogodę. Jak patrzę za okno to wychodzenie spod ciepłego koca jest ostatnią rzeczą, na jaką mam ochotę - chyba że po to, żeby zrobić sobie ciepłą herbatkę i wrócić z nią pod koc.
W takich dniach bardzo tęsknię za wieczornym ogniskiem ze znajomymi czy popołudniowym grillem z rodziną...

Co prawda grilla w deszczu nie zrobię (ogniska tym bardziej nie rozpalę), ale postanowiłam zafundować sobie małą namiastkę lata w postaci drobiowych szaszłyków na obiad - takie same latem robiłam na grillu, tym razem wykorzystałam piekarnik 😉

Szaszłyk drobiowy - przepis na 4 sztuki

Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować:
  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • cukinię,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę.

1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
2. Cebulę pokrój w cząstki, cukinię w półplastry, a papryki w kostkę.
3. Mięso i warzywa nakładaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
4. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
5. Łyżkę oleju rozgrzej na dużej patelni i krótko obsmaż szaszłyki ze wszystkich stron.
6. Przesmażone szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
7. Na patelnię, na której smażyłaś szaszłyki, dodaj resztę oleju i wrzuć pokrojone warzywa, które nie zmieściły się na szaszłykowe patyczki. Usmażone będą stanowiły fajny dodatek do obiadu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger