A najpopularniejszym śniadaniem na ciepło są płatki - kukurydziane lub owsiane.
Choć uwielbiam owsiankę z owocami i jem ją stosunkowo często, zawsze warto czasem coś zmienić - w końcu dieta im bardziej urozmaicona, tym lepiej.
Dlatego dzisiaj sięgnęłam po płatki ryżowe - przyznam, że nigdy ich jeszcze nie jadłam (przynajmniej nie świadomie), więc był to taki malutki eksperyment, który uznaję za bardzo udany.
Zastanawiałam się, jak to nazwać - z reguły jemy płatki owsiane i wtedy nazywamy to owsianką. Analogicznie wykorzystując płatki ryżowe nazwałam to ryżanką 😄
Ryżanka z owocami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania ryżanki będziesz potrzebować:
- pół szklanki płatków ryżowych błyskawicznych,
- 2 szklanki mleka,
- banana,
- garść malin,
- łyżkę syropu z agawy,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.
2. Gotowe płatki przełóż do miseczki, dodaj plasterki banana i kilka malin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz