Choć jesień nie jest moją ulubioną porą roku, to trzeba
przyznać, że swoje uroki.
I pewne mocne strony.
W końcu grzyby jesienią to tzw. oczywista oczywistość.
Świeże grzyby możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów –
możemy zrobić z nich zupę grzybową, podać zamiast mięsa na drugie danie czy
przygotować różne przetwory.
Świeże grzyby możemy teraz bez problemu kupić w sklepie czy
na rynku.
Ale możemy też udać się po nie do lasu
Grzybobranie
Na grzybobranie chodzę rzadko. Choć uwielbiam las, raczej
rzadko do niego chodzę ze względu na kleszcze – jakoś tak te małe potworki dość
skutecznie mnie odstraszają.
Jednak wczoraj, ponieważ telewizja straszy, że kończy się
już nasza piękna polska złota jesień, mojej rodzince udało się namówić mnie na
małą wycieczkę do lasu na poszukiwanie grzybów. Przez kilka godzin chodziliśmy
i szukaliśmy, ale warto było – ten rok jest wyjątkowo obfity dla grzybiarzy, każdy
zebrał swój koszyczek.
Mój wyglądał tak:
Mam więc dziwne przeczucie, że w tym tygodniu na talerzu będą
królowały u mnie grzyby 😆
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz