Zbliża się piątek - u mnie w domu to tradycyjnie dzień, w którym na obiad jadamy ryby.
Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na dorsza, dlatego dziś wykorzystamy inną rybę - pstrąga.
Pstrąg łososiowy z cytrusami - przepis na 4 porcji
Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować:
- 600g pstrąga,
- 1 pomarańczę,
- 1 cytrynę,
- 4 łyżeczki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki gorczycy,
- sól, pieprz.
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
2. Rybę umyj, wyfiletuj i podziel na porcje.
2. Rybę umyj, wyfiletuj i podziel na porcje.
3. Cytrusy umyj i także podziel na cząstki.
4. Ocet balsamiczny wymieszaj z olejem - w ten sposób stworzysz zalewę do ryby.
5. Rybę obtocz w przygotowanej zalewie, przełóż na papier do pieczenia i posyp gorczycą. Dołóż cząstki owoców i zawiń. Dzięki kopercie z papieru ryba i owoce nie stracą swojej naturalnej wilgoci i będą smaczniejsze.
6. Tak przygotowaną rybę przełóż na blachę i zapiecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min.
6. Tak przygotowaną rybę przełóż na blachę i zapiecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min.
Rybę możesz podać z dowolnymi dodatkami, ja wybrałam klasykę - ziemniaki i kiszone ogórki.
Wiele osób, zwłaszcza będących na diecie odchudzającej, boi się ziemniaków, uważają, że są kaloryczne i nie warto włączać ich do diety. Nie do końca jest to prawda - ziemniak to tylko warzywo, sam w sobie nie jest kaloryczny. Za to bardzo kaloryczne są sosy i inne okrasy, które zazwyczaj do ziemniaków dodajemy. Jeśli więc zjemy ziemniaki ugotowane w wodzie bez kalorycznych dodatków obiad nie stanie się bombą kaloryczną przez dodatek tych warzyw. Nie bójmy się więc ziemniaków na talerzu 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz