Uwielbiam ostrą kuchnię. Chilli, jalapeno czy habanero to coś, czego na półce z przyprawami w mojej kuchni nie może zabraknąć.
Dlatego lubię między innymi kuchnię meksykańską - w tych daniach mogę od czasu do czasu zaszaleć z ostrzejszymi przyprawami 😉 Dlatego dziś będzie przepis na pyszne tortille po meksykańsku.
Kapsaicyna a zdrowie
Głównym składnikiem, nadającym ostry smak w przyprawach typu chilli jest kapsaicyna. Jest to organiczny związek chemiczny rozpuszczalny w tłuszczach, żeby więc mocniej odczuć smak przypraw w potrawie musi znajdować się pewna ilość tłuszczu.
Kapsaicyna w niewielkich ilościach wykazuje wiele oddziaływań na nasz organizm. Przede wszystkim wykazuje działanie antynowotworowe. Chroni nas przed rozwojem nowotworów, a także może niszczyć komórki nowotworowe, które już pojawiły się w naszym organizmie.
Regularna obecność kapsaicyny w naszej diecie może opóźnić rozwój innej groźnej choroby - miażdżycy. Dzięki zmniejsza się ryzyko choroby wieńcowej czy zawału serca.
Kapsaicyna ma także właściwości antybakteryjne - wspomaga zahamowanie wzrostu różnych gatunków bakterii.
Kapsaicyna a odchudzanie
Badania dowiodły, że kapsaicyna rzeczywiście ma wpływ na odchudzanie - przyspiesza ona nasz metabolizm, może więc przyczyniać się do zwiększenia tempa spalania tkanki tłuszczowej.
Pamiętajmy jednak, że kapsaicyna nie jest cudownym lekiem na szczupłą sylwetkę - może wspomóc nasze starania w walce o zgubienie dodatkowych kilogramów, ale na pewno ich nie zastąpi.
Kapsaicyna - lek czy trucizna?
Choć kapsaicyna ma udowodnione prozdrowotne właściwości na nasz organizm musimy pamiętać, że to tylko substancja chemiczna. I jak w przypadku każdej substancji to dawka czyni truciznę.
Czysta kapsaicyna stosowana w dużych ilościach stanie się trucizną. Dawka większa niż 56mg/kg masy ciała może spowodować poważne problemy, przede wszystkim funkcjonowania układu oddechowego. Pamiętając jednak, że czysta kapsaicyna stanowi tylko pewien procent przyprawy czy świeżej papryczki, myślę, że ciężko będzie przekroczyć próg trucizny. W każdym razie ja nie radzę próbować 😉
Ponadto kapsaicyny powinny unikać także osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego czy trawiennego, może ona bowiem powodować podrażnienia i nasilać dolegliwości.
Tortille po meksykańsku - przepis na 4 porcje
Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować:
- 4 tortille,
- 300g wołowiny,
- łyżkę oleju,
- cebulę,
- ząbek czosnku,
- papryczkę chilli,
- puszkę pomidorów,
- puszkę czerwonej fasoli,
- 1/2 awokado,
- sok z połowy cytryny,
- zieloną kolendrę, sól, pieprz, natkę pietruszki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
1. Obierz i posiekaj czosnek, cebulę i chili.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Zmiel wołowinę.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, mięso i posiekaną papryczkę chilli i przesmaż wszystko.
4. Gdy mięso zmieni kolor dodaj pomidory i czerwoną fasolę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i kolendrą i smaż wszystko 10-15 minut podlewając wodą.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Zmiel wołowinę.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, mięso i posiekaną papryczkę chilli i przesmaż wszystko.
4. Gdy mięso zmieni kolor dodaj pomidory i czerwoną fasolę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i kolendrą i smaż wszystko 10-15 minut podlewając wodą.
5. Obierz awokado, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieje.
6. Podgrzej tortille, przy krawędzi każdej z nich nałóż wzdłuż farsz z patelni, dodaj awokado i zwiń w rulonik.
7. Polej łyżką jogurtu i posyp siekaną natką pietruszki.
7. Polej łyżką jogurtu i posyp siekaną natką pietruszki.
Dla smaku dodałam jeszcze pomidorki koktajle - w końcu surówkę zawsze warto dołączyć do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz