sierpnia 20, 2019

Kulki migdałowo-kokosowe

Każdego z nas czasem najdzie ochota na coś słodkiego.
Uważam, że nie ma potrzeby zawsze z tym walczyć - w zasadzie nawet nie powinniśmy. Jak wiadomo zakazany owoc smakuje najlepiej, dlatego jeśli będziemy wciąż odmawiać sobie słodkości, w końcu nie zapanujemy nad tym i zjemy olbrzymie ilości na raz.
Moim zdaniem nie warto - lepiej od czasu do czasu skusić się na coś słodkiego.

Co ważne - słodkie nie musi jednocześnie oznaczać niezdrowe.
Również wybierając słodkości możemy dbać o nasze zdrowie i sylwetkę. Jak to zrobić? Najlepiej przygotowywać słodkie przekąski samemu i dobierać do nich zdrowe składniki, np. orzechy, kakao czy suszone owoce (tylko tutaj zawsze zwracajcie uwagę, aby nie były kandyzowane - same owoce zawierają sporo cukru owocowego - fruktozy. Nie warto więc dodawać do tego jeszcze większej ilości cukru).

Dziś pokażę Wam przepis na pyszne i, przede wszystkim, zdrowe słodkości, na które od czasu do czasu możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

Kulki migdałowo-kokosowe - przepis

Do przygotowania kulek będziesz potrzebować:
  • 150g płatków migdałowych,
  • 100g wiórków kokosowych,
  • łyżkę syropu z agawy,
  • 75g suszonych śliwek,
  • pół łyżki kakao,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek.

1. Zmiel płatki migdałowe.
2. Śliwki drobno posiekaj.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
4. Na koniec obtocz je w wiórkach kokosowych.
5. Tak przygotowane kulki włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby troszkę stężały, i pyszne słodkości gotowe.

Doskonale smakują z herbatą 😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger