Spaghetti to jedno z moich ulubionych dań. Choć najpopularniejsze jest spaghetti po bolońsku, ja dziś postawiłam na trochę lżejszą wersję - z domowym pesto z pietruszki.
Danie jest bardzo smaczne, a także bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co jest kolejną sporą zaletą.
Spaghetti z pietruszkowym pesto - przepis dla 2 osób
Do przygotowania spaghetti będziecie potrzebować:
- 150g makaronu spaghetti,
- garści listków zielonej pietruszki,
- garści listków bazylii,
- łyżkę mielonych migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan (opcjonalnie).
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Gdy makaron będzie się gotował posiekaj listki pietruszki i bazylię, dodaj do nich zmielone migdały i orzechy włoskie. Tak przygotowaną mieszankę zblenduj, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję pesto. W tym momencie warto zawsze spróbować - ja dodałam jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku.
3. Makaron odcedź i przełóż z powrotem do garnka.
2. Gdy makaron będzie się gotował posiekaj listki pietruszki i bazylię, dodaj do nich zmielone migdały i orzechy włoskie. Tak przygotowaną mieszankę zblenduj, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję pesto. W tym momencie warto zawsze spróbować - ja dodałam jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku.
3. Makaron odcedź i przełóż z powrotem do garnka.
4. Przygotowane wcześniej pesto dodaj do makaronu, dokładnie wymieszaj i gotowe.
5. Dla podkreślenia smaku na talerzu możesz posypać danie startym parmezanem jeśli masz ochotę. Ja akurat parmezanu nie użyłam. Na ten ser powinny uważać także osoby z nietolerancją laktozy - co prawda zawiera jej niewiele i większość chorych dość dobrze toleruje parmezan, warto jednak mieć to na uwadze.
5. Dla podkreślenia smaku na talerzu możesz posypać danie startym parmezanem jeśli masz ochotę. Ja akurat parmezanu nie użyłam. Na ten ser powinny uważać także osoby z nietolerancją laktozy - co prawda zawiera jej niewiele i większość chorych dość dobrze toleruje parmezan, warto jednak mieć to na uwadze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz