Dziś coś miłego dla wszystkich lubiących słodkości, a szczególnie dla miłośników budyniów - pyszny budyń migdałowy z porzeczkami.
Budyń migdałowy z porzeczkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania budyniu będziesz potrzebować:
- 800ml napoju migdałowego,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 250g czarnych porzeczek,
- garść migdałów w słupkach.
1. Z napoju odlej pół szklanki, resztę wlej do garnka z 3 łyżkami syropu z agawy i zagotuj.
2. Do odlanego wcześniej napoju dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, a następnie powstałą zawiesinę dodaj do garnka i wymieszaj trzepaczką, żeby nie potworzyły się grudki. Gotuj aż zgęstnieje i zostaw do wystudzenia.
3. Do drugiego garnka wsyp porzeczki (zostaw sobie około 4 łyżek do dekoracji), dodaj łyżkę syropu z agawy i zagotuj do lekkiego zgęstnienia.
4. Połowę budyniu rozlej do 4 szklaneczek, na to nałóż ugotowane porzeczki, przykryj resztą budyniu, posyp migdałami i odłożonymi wcześniej do dekoracji porzeczkami.
5. Gotowy budyń włóż do lodówki, żeby się schłodził.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz