sierpnia 30, 2019

Budyń migdałowy

Dziś coś miłego dla wszystkich lubiących słodkości, a szczególnie dla miłośników budyniów - pyszny budyń migdałowy z porzeczkami.

Budyń migdałowy z porzeczkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania budyniu będziesz potrzebować:
  • 800ml napoju migdałowego,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki syropu z agawy,
  • 250g czarnych porzeczek,
  • garść migdałów w słupkach.

1. Z napoju odlej pół szklanki, resztę wlej do garnka z 3 łyżkami syropu z agawy i zagotuj.
2. Do odlanego wcześniej napoju dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, a następnie powstałą zawiesinę dodaj do garnka i wymieszaj trzepaczką, żeby nie potworzyły się grudki. Gotuj aż zgęstnieje i zostaw do wystudzenia.
3. Do drugiego garnka wsyp porzeczki (zostaw sobie około 4 łyżek do dekoracji), dodaj łyżkę syropu z agawy i zagotuj do lekkiego zgęstnienia.
4. Połowę budyniu rozlej do 4 szklaneczek, na to nałóż ugotowane porzeczki, przykryj resztą budyniu, posyp migdałami i odłożonymi wcześniej do dekoracji porzeczkami.
5. Gotowy budyń włóż do lodówki, żeby się schłodził.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger