lipca 07, 2025

Rosół na wołowinie

Rosół u mnie w domu zazwyczaj gotowało się na mięsie drobiowym - najczęściej był to kurczak, ale bywały też gęś czy kaczka.
W porównaniu do drobiowego rosołu ten przygotowany na wołowinie jest nieco ciemniejszy i zdecydowanie bardziej intensywny w smaku.



Rosół na wołowinie - przepis na 8 porcji

Do przygotowania rosołu będą Ci potrzebne:
  • 750g wołowiny,
  • 300g marchwi,
  • 250g pietruszki,
  • 200g włoskiej kapusty,
  • 100g cebuli,
  • 10g suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżka suszonego lubczyku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2,5 litra wody,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Mięso pokrój na kilka kawałków i zalej zimną wodą.
2. Dodaj przyprawy, grzyby i doprowadź do wrzenia.
3. Zdejmij tworzące się szumowiny.
4. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa.
5. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, po czym przecedź.
6. Przed podaniem posyp posiekaną natki pietruszki.

Ja rosół zazwyczaj jadam z makaronem, ale bez mięsa czy warzyw - mięso najczęściej wykorzystuję do przygotowania obiadu (np. tortilla z wołowiną z rosołu), a warzywa kończą w sałatce jarzynowej 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger