Rosół u mnie w domu zazwyczaj gotowało się na mięsie drobiowym - najczęściej był to kurczak, ale bywały też gęś czy kaczka.
W porównaniu do drobiowego rosołu ten przygotowany na wołowinie jest nieco ciemniejszy i zdecydowanie bardziej intensywny w smaku.
Rosół na wołowinie - przepis na 8 porcji
Do przygotowania rosołu będą Ci potrzebne:
- 750g wołowiny,
- 300g marchwi,
- 250g pietruszki,
- 200g włoskiej kapusty,
- 100g cebuli,
- 10g suszonych grzybów,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- łyżka suszonego lubczyku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2,5 litra wody,
- sól i pieprz do smaku.
1. Mięso pokrój na kilka kawałków i zalej zimną wodą.
2. Dodaj przyprawy, grzyby i doprowadź do wrzenia.
3. Zdejmij tworzące się szumowiny.
4. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa.
5. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, po czym przecedź.
6. Przed podaniem posyp posiekaną natki pietruszki.
Ja rosół zazwyczaj jadam z makaronem, ale bez mięsa czy warzyw - mięso najczęściej wykorzystuję do przygotowania obiadu (np. tortilla z wołowiną z rosołu), a warzywa kończą w sałatce jarzynowej 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz