Na wielkanocnych stołach w Polsce królują tradycyjne zupy - barszcz biały, chrzanowa lub żurek. Choć kojarzą nam się one ze świątecznym śniadaniem w Wielkanoc, jadamy je również w ciągu roku bez konkretnej okazji.
Dlatego w tym roku u mnie będzie odwrotnie - przygotuję zupę, którą normalnie jadamy w ciągu roku, ale w nieco bardziej wielkanocnej odsłonie.
Kapuśniak z białą kiełbasą - przepis
Do przygotowania kapuśniaku będą Ci potrzebne:
- 500g białej kapusty,
- 300g ziemniaków,
- 200g cebuli,
- 200g marchewki,
- 120g pietruszki,
- 200g pomidorów,
- 250g białej kiełbasy,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 liści laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- koperek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kapustę poszatkuj.
2. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, a marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej olej, przesmaż cebulę, marchewki i pietruszkę, dodaj kapustę i zalej wodą.
5. Dopraw domową przyprawą do zup, liśćmi laurowymi i zielem angielskim i doprowadź do zagotowania.
6. Po 15 minutach dołóż ziemniaki i białą kapustę, gotuj kolejne 30 minut.
7. Na koniec dołóż pomidory i gotuj jeszcze kilka minut.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Przed podaniem wyjmij białą kiełbasę, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz